Міжнародний Центр Батьківства

Стратегічні пріоритети розвитку України

Про важливість правди, сім'ї та освіти

Нещодавно один мій хороший приятель запитав мене, чи можу я назвати три найголовніші пріоритети для моєї країни, на яких зараз варто зробити наголос.

Три таких акценти, в які я сам по справжньому вірю, щоб хоч вночі розбуди мене і я їх повторив. Я розсміявся, подумавши, що моя думка тут не грає зовсім ніякої ролі. А він наполягав, мовляв, напишіть їх, я приєднаюся, і нас буде вже двоє, які в це вірять. Я розсміявся ще більше. Однак пообіцяв, що хоча б для себе я їх постараюся сформулювати. Ось так і з'явилися ці рядки, які ви зараз читаєте. Формулювання вийшло просте: праведність, сім'я і освіта. Саме ці три сфери я вважаю найбільш важливими зараз для моєї країни і в цілому для будь-якого народу на землі. (Хоч вночі розбуди☺)

Чому праведність?

Щоб відповісти на це питання, потрібно відповісти на ще одне - «що таке праведність?» Просте значення слова «праведність» - це «правильність». У біблійному ж сенсі праведність - це природа Бога, правильні з Ним взаємини і правильні взаємовідносини людей між собою. Праведник - це той, хто має з Богом і людьми правильні стосунки. У Біблії Бог ясно вказав нам через пророків і апостолів шлях до правильних з Ним відносин, які є основою правильних, справедливих відносин людей один з одним. Соломон писав в притчах, що саме «праведність піднімає народ» Пр. 14:34 а потім продовжив «... а беззаконня - то сором народів». Саме праведність перед Богом є основою правової держави.

У нашій країні на сьогодні дуже багато саме беззаконня. Починаючи від судів закінчуючи дитячими садками. Скрізь, часто-густо порушуються права людини. Це наше з вами безчестя. Безчестя, що хабарі беруть і безчестя, що ми їх даємо (часом навіть там, де їх не вимагають). В результаті гроші, а не закон вирішують все. І я віддаю собі звіт в тому, що ніколи всі українці не стануть віруючими людьми, тому говорячи про праведність, як пріоритет для країни, я маю на увазі і політичні зусилля в цьому напрямку, і юридичні, і духовні, і громадські і які тільки хочете. Бажати, щоб в країні був мир і процвітання, але не робити акценту на верховенстві права (що є похідна праведності) - це дурість. Люди повинні вчитися поважати закон - починаючи від президента і закінчуючи пішоходом на дорозі. До речі, саме тоді зросте усвідомлення в потребі милості і благодаті Бога.

Чому сім'я?

«На початку Бог створив небо і землю» Буття 1: 1. І все було праведно. І після того, як Бог створив весь рослинний і тваринний світ, Він створив чоловіка і жінку на Свій образ і поєднав їх в шлюбному союзі. Він благословив їх плодитися і розмножуватися, наповнювати землю і управляти всім, що є на землі. Буття 1-2 глави. Бог благословив сім'ю. Він благословив батька й матір, щоб ті передавали дітям любов, мудрість і віру. На основі сім'ї виросли громади і держави. Без сім'ї вони зруйнуються.

Сьогодні ми спостерігаємо в нашому суспільстві зневажання сімейними цінностями і це одна з основних причин зростання психологічних проблем у людей. Дуже багато дітей сьогодні не отримують любові батька і любові матері. Завтра, цих вже дорослих людей, чекають серйозні проблеми у відносинах з людьми і самими собою, і ніяке «життя в кайф» їм не допоможе. Тому, щоб завтра мати здорове суспільство, потрібно сьогодні поставити акцент на сімейні цінності і всіляким способом захищати їх. Вдома, в садку, школі, університеті, церкві, Верховній Раді. Сім'я - це тато і мама, чоловік і жінка, з'єднані не тільки узами любові, але й узами завіту, укладеного при свідках. Такий завіт шанує Бог.

Чому освіта?

Бог доручив людям управляти землею і всім, що наповнює її. Таке доручення має на увазі всі необхідні знання, які можуть знадобитися для цього. І не «голі» знання, а знання з любов'ю, щоб не просто висмоктувати з землі і один з одного всі ресурси і залишати після себе розруху, а творити і творити, піклуючись про людей, тварин і навколишнє середовище.

У нашій країні освіта повинна бути на високому професійному та моральному рівнях. І до речі, не існує «морально нейтральної» освіти, як і не існує «морально нейтральних» вчителів. І кажучи про мораль в освіті я, крім усього іншого, маю на увазі і вивчення християнської етики (християнських принципів) в школі, і ті християни, які думають, що це не потрібно, тому що це не «рятує», повинні зрозуміти, що це «готує до порятунку». Також освіта має знаходити своє застосування тут, в цій країні, а не десь за кордоном.

Підводячи підсумок написаному, хочу сказати, що звичайно очікую, що саме уряд моєї країни почне робити акцент на праві (праведності), сім'ї та освіті, проте розумію і те, що хтось повинен виростити дітей, для яких ці цінності будуть рідними і які потім стануть урядом моєї країни. І звичайно, кожен з нас, на своєму місці і в міру своїх сил, які йому дає Бог, покликаний сьогодні підняти голос або зробити щось, щоб підкреслити важливість праведності, сім'ї та освіти для нашого суспільства.

Ми готові відповісти на Ваші питання.
Для цього зв'яжіться з нами:

+38 (044) 221-89-38
+38 (067) 233-66-20