Ким формується уявлення про усвідомлене батьківство у сучасної української молоді?

У 2018 році кандидатами психологічних наук України проведено дослідженя та визначено ознаки готовності до батьківства з Міжнароднох конференціх в Польщі.


Шавровська Н. В. (кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького) та Смалиус Л. Н. (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького) провели дослідження на визначення ознак готовності до батьківства, результати якого були представлені у 2018 році на Міжнародній багатопрофільній конференції в Польщі.


Що таке «усвідомлене батьківство»?


«Усвідомлене батьківство» дослідники розглядали, як таке, що включає відповідальне ставлення, любов і повагу до дитини як до особистості, повноцінний догляд, вияв турботи про безпеку, психічне і фізичне здоров’я, розуміння потреб дитини, вияв уваги та терпіння.


Приклад батьків є визначальним.


85% з опитаних молодих людей (від 14 до 20 років) зазначили, що для них зразком у вихованні дітей є власні батьки, а саме: досвід власних батьків - 49 %, небажання повторювати помилок власних батьків - 36 % опитаних. Решта 15% відсотків розподілились наступним чином: досвід знайомих людей - 11 %, приклади з літератури та кіно - 4 % опитаних.


Висновки.


Автори дослідження стверджують, «що у нинішньому суспільстві склалась ситуація, що молоді люди, досягнувши повноліття не мають повноцінного уявлення про те, як побудувати оптимальні дитячо-батьківські стосунки, як виховати гармонійно розвинену, здорову (у фізіологічному та психологічному сенсі) особистість.» Такий брак уявлення пропонується компенсувати через запровадження комплексу занять у вигляді навчально-просвітницького курсу для молоді.


Залиште перший коментар