Як в Україні розвивають потенціал чоловіків до відповідального батьківства

Поштовхом до початку системного формування і розвитку потенціалу чоловіків до відповідального батьківства в Україні можна вважати серію відкритих семінарів, які у 1996 році провів в Києві засновник Національного Центру Батьківства США Кен Кенфілд. На своїх семінарах Кен представив результати десятирічного дослідження чоловічого соціуму на предмет практики батьківства та уявлень про ідеали батьківства серед чоловіків різних етносів, різного соціального та сімейного стану. Серед учасників семінарів був Олександр Марченко (майбутній засновник і Президент української громадської організації “Міжнародний центр батьківства”), якого захопили питання важливості ролі батька у вихованні дитини. Спочатку він об’єднав навколо себе чоловіків, яким ця тема так само вважалась вкрай важливою і цікавою, щоб організовувати по різних містах Україні подібні семінари за участю запрошуваних з США фахівців.


Реєстрація Міжнародного Центру Батьківства


Було зрозуміло, що силами однієї команди неможливо відповісти на потребу у формуванні та розвитку потенціалу чоловіків до відповідального батьківства в Україні. Усвідомлення необхідності включення інститутів громадянського суспільства для вирішення цієї проблеми підштовхнуло до реєстрації у 2003 році громадського об’єднання “Міжнародний центр батьківства”.


Конференції, семінари, тренінги для чоловіків

Загалом, силами Центру в Україні було проведено понад 150 конференцій, семінарів та тренінгів, учасниками яких стали понад 13 тисяч чоловіків.


Курс для чоловіків-батьків


У 2001 році у співпраці з Національним Центром Батьківства США, Олександром та його командою був надрукований робочий зошит курсу для чоловіків “Основи батьківства”. Курс пропонувався зацікавленим у розвитку своїх батьківських якостей та навичок чоловікам-батькам для проходження у складі невеликих груп взаємної підтримки. Такий формат виявився дуже ефективним, оскільки окрім зустрічей раз на тиждень у складі групи, чоловік проходив за своїм робочим зошитом щоденні практичні завдання. Поєднання теорії, власної практики і обміну реальним досвідом батьківства з іншими чоловіками зробив проходження цього курсу для чоловіків природним, вивчення запропонованого матеріалу ефективним, а вплив від його проходження довготривалим. Навчання за цим курсом пройшли понад 1000 чоловіків в Україні.


У 2020 році під час карантину введеного через пандемію COVID-19, Центр перезапустив курс в оновленому онлайн-форматі та запропонував його для індивідуального проходження на сайті https://247.org.ua/. Окрім самого курсу на сайті пропонуються тести для оцінки чоловіками своєї батьківської практики та книги видані за сприяння Міжнародного Центру Батьківства.


Розвиток волонтерських центрів в місцевих громадах


Щоб зробити програми Центру доступними для більшої кількості татусів розпочалась підготовка і навчання активістів з числа чоловіків, які вже пройшли навчання за курсом “Основи батьківства”. Такі активні татусі ставали агентами впливу у власних громадах, пропагуючи активну та відповідальну позицію чоловіка, як батька в сім’ї та суспільстві. Зараз налічується понад 100 таких активістів у 20 містах України.


Великі Громадські ініціативи


День Батька

Щоб вивести питання про необхідність популяризації образу чоловіка, як відповідального батька на державний рівень, у 2006 році Міжнародним Центром Батьківства було розпочато Громадську ініціативу по встановленню в Україні офіційного відзначення Дня Батька. Впродовж наступних 13 років навколо цієї ініціативи об’єднались понад 70 громадських об’єднань і десятки тисяч громадян, які з року в рік долучались до неофіційного святкування Дня Батька на третю неділю вересня, проводили на підтримку ініціативи круглі столи, конференції та форуми, звертались із зверненнями до Президентів, Голів Верховної ради України і Народних депутатів, до моменту, коли Президентом України 18 травня 2019 року був підписний Указ и №274/2019 “Про День батька”. Цим Указом встановлено відзначення Дня батька в Україні щороку у третю неділю червня.


Модель “Доброго батька”

Для популяризації образу чоловіка, як відповідального батька на національному рівні, Міжнародним Центром Батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту у 2008 році був проведений Всеукраїнський форум “Важливість ролі батька в сім’ї та суспільстві”. В роботі форуму взяли участь понад 500 делегатів з 14 областей України. На форумі Центром була запропонована Модель “Доброго батька”, яку підтримали делегати форуму для її подальшого використання для популяризації образу відповідального батька.

Ця модель складається з наступних тверджень:


  • «Добрий батько» — відповідальний за збереження життя дитини з моменту її зачаття.
  • «Добрий батько» — залучений до виховання своїх дітей разом із дружиною.
  • «Добрий батько» — забезпечує родину матеріально, зберігаючи час для сім’ї.
  • «Добрий батько» — передає морально-духовні цінності нащадкам через особистий приклад.

Програма з розвитку потенціалу чоловіків до відповідального батьківства на рівні місцевих громад


Щоб допомогти місцевим громадам розвивати роботу з розвитку потенціалу чоловіків до відповідального батьківства, Центром була розроблена Програма, яка пропонує практичні кроки, заходи та дії для розвитку потенціалу чоловіків до відповідального батьківства на рівні місцевих громад.


Приєднуйтесь! Міжнародний Центр Батьківства є унікальним явищем на пострадянському просторі. Наше громадське об’єднання було одним з перших, хто підняв питання про важливість ролі чоловіка, як батька на державний рівень, і залишається єдиним, чия діяльність зосереджена виключно на розвитку потенціалу чоловіків до відповідального батьківства. Приєднуйтесь до нашої команди!

Залиште перший коментар