5 кроків з подолання конфлікту в родині

Ця публікація присвячена практичним крокам з подолання конфліктів у стосунках з близькими. Обмеження спричинені карантинними заходами через пандемію COVID-19, стали викликом з яким раніше більшість з нас не стикались. Наприклад, що стосується нашого часу з дітьми. Більшість з нас (передусім чоловіків) розуміли, що приділяють їм недостатньо часу. І ось, коли цього часу стало достатньо, виявилось, що воно не завжди є таким райдужним, яким ми собі його уявляли. Те саме стосується і наших взаємин в подружжі. 


Про користь фізичних вправ, сонячних ванн, збалансованого харчування та планування завдань на день, годі й казати, і якщо вам бракує чогось з перерахованого, будь ласка, попіклуйтесь про те, щоб навести лад з усіма тими корисними речами. Але я поведу мову не про них, а саме про те, чим є конфлікт та як його можна і варто вирішувати. Отже, далі про 5-ть кроків з подолання конфлікту.


ЩО ТАКЕ КОНФЛІКТ


З усіх можливих типів конфліктів, я зосереджусь на міжособистісному. Сам термін дає зрозуміти, що це конфлікт між особистостями: мною і дитиною, мною і дружиною, і т.д.


Конфлікт — це зіткнення протилежно спрямованих, несумісних одна з одною тенденцій в міжособистісних взаєминах, які пов’язані з гострими негативними емоціями та переживаннями.


Іншими словами, наявність конфлікту, означає, що є “яблуко розбрату”, яке його спричинило. А різницю між сторонами конфлікту у ставленні до цього яблука, спричиняють, як наше суб’єктивне сприйняття так і соціальне середовище, загальна атмосфера на тлі якої розгортається конфлікт. Тобто не лише погляди двох людей але і норми, закони, правила, традиції суспільства в якому ми живемо впливають на наше сприйняття ситуації.


З цього випливають перші два практичні кроки у подоланні конфлікту...


Перший крок

Усвідомте для себе, позначте, що саме є тим яблуком, або яблуками розбрату, які спричиняють конфліктні ситуації у ваших взаєминах з близькими.


Другий крок

Не розпочинайте розмову, яка зачіпає ваше яблуко розбрату, з намагань переконати співрозмовника у своїй правоті. Натомість, знайдіть точки дотику, ті речі на яких ви погоджуєтесь і будуйте ваш діалог на них.


Детонатори міжособистісних конфліктів.

Є речі, які провокують конфлікт, і як правило ми про них знаємо. Тому я лише перелічу їх, а ви самі визначте, які з них саме у вашому випадку є такими детонаторами.


Детонатори конфліктів:

  • негативна форма спілкування (поведінки);
  • відстоювання власних інтересів, мети, позиції, цінностей;
  • конкуренція, суперництво;
  • осуд засобів та методів досягнення мети;
  • конфліктність, імпульсивність, агресивність.

Відповідно, наступний крок у подоланні конфлікту буде таким...

Третій крок

Уникайте детонаторів конфлікту у спілкуванні з близькими. Тут я хочу нагадати, що це варто робити не просто “технічно”, але щиро. Тобто, відмовтесь всередині себе від бажання “переконати”, але зосередьтеся на тому, щоб налагодити взаємини. В іншому випадку наша “техніка” буде нічим іншим, як маніпуляцією, а це відчувається “на раз”, особливо дітьми, що може стати причиною ще більшої образи і недовіри. Відкритий конфлікт кращий, ніж вдавана любов.

ОСОБИСТІСНА КРИЗА


Оскільки ведемо мову про міжособистісний конфлікт, неможливо уникнути питань до самої особистості, яка спричиняє конфліктні ситуації. Чому я, або моя дитина, або дружина можемо конфліктувати, які особистісні фактори підштовхують нас до цього? Такі питання підводять нас до наступного фактору, поняттю — кризи.


Криза — стан людини, який є наслідком блокування його цілеспрямованої життєдіяльності в ключові моменти розвитку особистості.

Слід розуміти, що такі моменти не є проблемою самі по собі, вони є природнім станом речей у розвитку особистості. Проблемою, яка спричиняє конфлікт всередині особистості і може провокувати нас на конфлікти з іншими людьми, є — кризова ситуація.


Кризова ситуація — коли особистість стикається з перешкодами у реалізації важливих життєвих цілей і не може впоратись із ситуацією за допомогою звичних засобів.


Такі кризові ситуації обумовлюються або зовнішніми або внутрішніми факторами які нам слід враховувати при подоланні конфліктів. Зовнішні фактори пов’язані з предметними та соціальними зв’язками (втрата роботи, іспити, взаємини із оточуючими). Внутрішні фактори пов’язані з особливостями нашого темпераменту/характеру (холерик, сангвінік, флегматик).

Основні види кризи особистості:

  • розвитку (етапи дорослішання);
  • взаємин з іншими;
  • станів душі;
  • втрати сенсу життя;
  • морально-етичні.

Таким чином можемо виокремити наступні два практичні кроки у подоланні конфлікту...


Четвертий крок

Поставтесь з розумінням до близьких і до себе. Їхня і наша поведінка, передусім є виявом наших емоційних переживань, які спричинені необхідністю знайти вихід із кризової ситуації в якій ми опинилися.


П'ятий крок

Запитайте, чи можете ви чимось допомогти своїй дитині або своїй дружині? Так само, не соромтесь попросити про допомогу у своїх близьких, будьте чесним і відкритим.


КРОКИ ПО ПОДОЛАННЮ КОНФЛІКТІВ В РОДИНІ

  • Визначте своє “яблуко розбрату”.
  • Не переконуйте, але будуйте діалог на точках дотику.
  • Уникайте детонаторів конфлікту.
  • Поставтесь з розумінням до себе і до близьких.
  • Запропонуйте допомогу, або попросіть про неї.

Залиште перший коментар