Як батько за допомогою YouTube рятував око доньки

Коли дочка Дуейна Коллінза Ліберті народилася з рідкісним станом очей, вони намагалися знайти протезне око, яке б не заподіювало їй болю. Тож Дуейн взяв справу у свої руки. Ліберті Коллінз народилася з мікрофтальмією, яка викликає часткову сліпоту і залишила її з одним оком, значно меншим за інше. Їй негайно був потрібен протез, оскільки тиск з боку очей допомагає зростанню обличчя в ранньому дитинстві. Протезне око виконує не просто косметичну функцію - без нього обличчя формується нерівномірно. Після двох років відвідування клінік в Австралії та Новій Зеландії родина намагалася знайти протезне око, яке належним чином відповідатиме Ліберті. Один примірник настільки травмував дитину, що Ліберті мало не втратила свідомість.


Що робити, якщо я сам можу краще доглянути за Ліберті?


Ось тоді Дуейн, колишній працівник нафтової установки без попереднього медичного досвіду, знайшов на YouTube відео від відомого британського окуліста Джона Пейсі-Лоурі, в якому той детально описав його процес виготовлення протезів для очей. Після створення власної імпровізованої клініки в гаражі на задньому дворі, Дуейн почав експериментувати повторюючи побачене на відео.


Робота окуліста — схожа на образотворче мистецтво, яке вимагає поєднання механічної майстерності, кропіткої уваги до деталей та артистичності. Недостатньо просто скласти протез, який підходить - мета полягає в тому, щоб він виглядав максимально бездоганно.

Якщо я не ділюсь своїми знаннями, який сенс був їх здобувати?


Метод, який викладає Джон у своїх відео, є унікальним. Він починається зі зліпку очної розетки, а потім формується імплантат з воску за аналогією з методом, який стоматологи використовують для протезування зубів.


Рогівку малюють вручну, по одному штриху за годину, а судини виготовляють за допомогою шматка шовкової бавовняної нитки. Весь процес від початку до кінця займає 3 дні. Джон продовжує транслювати те, що дізнався на YouTube, щоб надихнути спільноту окулістів та залучити більше людей у це ​​поле діяльності.


Дуейн пройшов 6 місяців експериментів самостійно, перш ніж він зміг створити гарне протезне око, яке, на його думку, було досить добрим для Ліберті. Після цього первинного успіху він вирішив перетворити цю нову пристрасть до виготовлення очей у професію, віддавши свої заощадження на навчання в якості учня Джона у Великобританії.


“Я хочу змінити спосіб поводження з пацієнтом. І я не хочу, щоб інші діти пройшли через пекло, яке припало на долю Ліберті ", - говорить Дуейн.

Залиште перший коментар