Стратегічні пріоритети розвитку України

Нещодавно один мій хороший приятель запитав мене, чи можу я назвати три найголовніші пріоритети для моєї країни, на яких зараз варто зробити наголос.


Три таких акценти, в які я сам по справжньому вірю, щоб хоч вночі розбуди мене і я їх повторив. Я розсміявся, подумавши, що моя думка тут не грає зовсім ніякої ролі. А він наполягав, мовляв, напишіть їх, я приєднаюся, і нас буде вже двоє, які в це вірять. Я розсміявся ще більше. Однак пообіцяв, що хоча б для себе я їх постараюся сформулювати. Ось так і з'явилися ці рядки, які ви зараз читаєте.


Формулювання вийшло просте: праведність, сім'я і освіта. Саме ці три сфери я вважаю найбільш важливими зараз для моєї країни і в цілому для будь-якого народу на землі. (Хоч вночі розбуди☺)


Чому праведність?


Щоб відповісти на це питання, потрібно відповісти на ще одне - «що таке праведність?» Просте значення слова «праведність» - це «правильність». У біблійному ж сенсі праведність - це природа Бога, правильні з Ним взаємини і правильні взаємовідносини людей між собою. Праведник - це той, хто має з Богом і людьми правильні стосунки. У Біблії Бог ясно вказав нам через пророків і апостолів шлях до правильних з Ним відносин, які є основою правильних, справедливих відносин людей один з одним. Соломон писав в притчах, що саме «праведність піднімає народ» Пр. 14:34 а потім продовжив «... а беззаконня - то сором народів». Саме праведність перед Богом є основою правової держави.


У нашій країні на сьогодні дуже багато саме беззаконня. Починаючи від судів закінчуючи дитячими садками. Скрізь, часто-густо порушуються права людини. Це наше з вами безчестя. Безчестя, що хабарі беруть і безчестя, що ми їх даємо (часом навіть там, де їх не вимагають). В результаті гроші, а не закон вирішують все. І я віддаю собі звіт в тому, що ніколи всі українці не стануть віруючими людьми, тому говорячи про праведність, як пріоритет для країни, я маю на увазі і політичні зусилля в цьому напрямку, і юридичні, і духовні, і громадські і які тільки хочете. Бажати, щоб в країні був мир і процвітання, але не робити акценту на верховенстві права (що є похідна праведності) - це дурість. Люди повинні вчитися поважати закон - починаючи від президента і закінчуючи пішоходом на дорозі. До речі, саме тоді зросте усвідомлення в потребі милості і благодаті Бога.


Чому сім'я?


«На початку Бог створив небо і землю» Буття 1: 1. І все було праведно. І після того, як Бог створив весь рослинний і тваринний світ, Він створив чоловіка і жінку на Свій образ і поєднав їх в шлюбному союзі. Він благословив їх плодитися і розмножуватися, наповнювати землю і управляти всім, що є на землі. Буття 1-2 глави. Бог благословив сім'ю. Він благословив батька й матір, щоб ті передавали дітям любов, мудрість і віру. На основі сім'ї виросли громади і держави. Без сім'ї вони зруйнуються.


Сьогодні ми спостерігаємо в нашому суспільстві зневажання сімейними цінностями і це одна з основних причин зростання психологічних проблем у людей. Дуже багато дітей сьогодні не отримують любові батька і любові матері. Завтра, цих вже дорослих людей, чекають серйозні проблеми у відносинах з людьми і самими собою, і ніяке «життя в кайф» їм не допоможе. Тому, щоб завтра мати здорове суспільство, потрібно сьогодні поставити акцент на сімейні цінності і всіляким способом захищати їх. Вдома, в садку, школі, університеті, церкві, Верховній Раді. Сім'я - це тато і мама, чоловік і жінка, з'єднані не тільки узами любові, але й узами завіту, укладеного при свідках. Такий завіт шанує Бог.


Чому освіта?


Бог доручив людям управляти землею і всім, що наповнює її. Таке доручення має на увазі всі необхідні знання, які можуть знадобитися для цього. І не «голі» знання, а знання з любов'ю, щоб не просто висмоктувати з землі і один з одного всі ресурси і залишати після себе розруху, а творити і творити, піклуючись про людей, тварин і навколишнє середовище.


У нашій країні освіта повинна бути на високому професійному та моральному рівнях. І до речі, не існує «морально нейтральної» освіти, як і не існує «морально нейтральних» вчителів. І кажучи про мораль в освіті я, крім усього іншого, маю на увазі і вивчення християнської етики (християнських принципів) в школі, і ті християни, які думають, що це не потрібно, тому що це не «рятує», повинні зрозуміти, що це «готує до порятунку». Також освіта має знаходити своє застосування тут, в цій країні, а не десь за кордоном.


Підводячи підсумок написаному, хочу сказати, що звичайно очікую, що саме уряд моєї країни почне робити акцент на праві (праведності), сім'ї та освіті, проте розумію і те, що хтось повинен виростити дітей, для яких ці цінності будуть рідними і які потім стануть урядом моєї країни. І звичайно, кожен з нас, на своєму місці і в міру своїх сил, які йому дає Бог, покликаний сьогодні підняти голос або зробити щось, щоб підкреслити важливість праведності, сім'ї та освіти для нашого суспільства.


Залиште перший коментар