Три “І” для засвоєння нових навичок

Нашому молодшому синові Девіду минулого місяця виповнилося сім років. Я люблю перші та другі класи школи.

Діти, як і раніше, залишаються дітками, які рясніють пристрастю та енергією, але вже здатні до самоконтролю. Вони вже пройшли етап постійної уваги з боку батьків, ще не перейшли на етап "занадто круто, щоб бути дитиною", яким позначені середні класи, і вони перебувають у блаженному невіданні про гормональні гойдалки, які їх очікують у підлітковому віці.

Минулого літа Девід навчився плавати. Цієї весни він навчився їздити на велосипеді без тренувальних коліс. На день народження він отримав маленьку гітару з капроновими струнами. Як ви навчаєте дитину плаванню, їзді на велосипеді та грі на гітарі? З мого досвіду, потрібна комбінація з навчання, наслідування та інтуїції.


Інструкція


По-перше, є інструкція. Ви повинні сказати дитині, що робити: постав ноги на педалі та перебирай ногами; поклади пальці на ці дві струни. І що не робити: не припиняй перебирати; не натискай на струни злегка; слідкуй за напрямком руху!

Інструкція має значення для вивчення будь-якого нового вміння. Ви можете проігнорувати інструкцію по складанню придбаних меблів або нової побутової техніки, яку ви тільки що купили в магазині, але цим самим наражаєте себе на небезпеку. Те саме стосується засвоєння нових навичок.


Але варто пам’ятати, що для набуття нових навичок сухої інструкції недостатньо. Дитина має вам довіряти. Інструкція досягає своєї мети, коли ви хочете їздити на велосипеді, грати на гітарі або навчитися плавати. Насправді, один із найважливіших уроків, який я набув у спробах навчити своїх дітей новим вмінням, полягає в тому, що просто пояснень недостатньо.

Ви не можете просто сказати дитині, як їздити на велосипеді або кинути дитину в басейн і дати їй інструкцію, що робити. Зауважте, ви можете вигукувати їм накази, все, що завгодно, але вони не будуть плавати з першої спроби чи з другої, незалежно від того, наскільки чітка ваша інструкція. Розкажіть своєму семирічному школяреві, як грати акорд F на гітарі, але навіть 35-річний чоловік не зможе грати на цьому акорді вперше, коли отримує інструктаж. Чому ні? М'язи в руці недостатньо сильні, щоб правильно його взяти, навіть якщо ви знаєте, як.


Імітація


Навчання нової навички також вимагає наслідування. Вам доведеться показати дитині, як відбувається плавання. Вам потрібно буде провести з ним деякий час у басейні. Ви будете потребувати з боку старших братів і сестер або сусідських друзів щоб вони взяли під свій нагляд у велосипедних подорожах вашу дитину, доки будете знати, що його можна відпустити на велосипеді одного.

Ви можете спробувати навчитися самостійно грати на гітарі, читаючи книгу, але в якийсь момент вам доведеться витягувати з YouTube відео з людьми, які показують вам, як грати улюблену пісню. Або ви повинні зібратися з друзями, які грають краще, ніж ви, щоб навчитися новим навичкам.


Я люблю спостерігати за тим, як наша дочка та наш молодший син беруть гітару щоб грати разом зі мною. Це так само, як навчився я. Я грав разом з іншими. Коли діти спостерігали, як я знаходжу радість у навчанні та грі, їхнє прагнення до набуття нового досвіду зростало.

Ми не просто кажемо дітям що їм слід робити; ми показуємо їм, як.


Інтуїція


Але навіть наслідування не є достатнім для засвоєння нових навичок. Недостатньо показати дітям, як ви плаваєте чи їздите на велосипеді. У тому, як ми розвиваємо нові навички, є щось загадкове, щось незрозуміле.

Інструкція змушує вас рухатись. Імітація допомагає рухатись разом. Але кожен батько знає, що потрібно щось інше. Зрештою, малюк на велосипеді повинен розібратися, як підтримувати рівновагу під час їзди. Їдьте занадто швидко, і ви, швидше за все, з чимось зіштовхнетесь. Їдьте занадто повільно, і ви просто повалитесь на землю. Існує ритм - акт врівноваження, який повинен відбуватися, щоб їздити на велосипеді. Ви не можете це описати словами. Так само ви не можете це показати. Єдиний спосіб навчитися - продовжувати намагатися. Впав. Продовжуй пробувати. Дивись, як інші їдуть. Знай, що це можливо, і тоді продовжуй намагатися, поки якось, якимось чином, тіло, мозок і велосипед не запрацюють разом, як магія. І вже ви бачите, як ваша дитина їде по тротуару а через кілька днів вискакує коліщатками: "Дивись, тато, без рук!"


Те саме стосується плавання. Перший тиждень дитині страшно перебуває в басейні без плавзасобів. Наступного тижня вона вже схожа на рибу. Або з гітарою. Ви підбираєте їй і вчите загравати кілька акордів, але знадобиться декілька тижнів чи місяців, щоб перетнути ту межу за якою ви зможете рухати пальцями, не замислюючись, і навіть (задихаючись!) співати разом із музикою, яку ви створюєте на гітарі. Це і є розвиток нових інтуїцій.


Шлях зростання


Нові навички не набуваються за ніч. Це вимагає часу. Це потребує жертв. Вища мета, яка проходить через досвід, повинна мати перевагу над меншими цілями, яким ми присвячуємо своє життя: дозвілля, гроші, споживання, розваги. Вища свобода настає через прийняття правильних обмежень, де ми слідуємо інструкціям, наслідуємо інших та використовуємо ці шляхи вдосконалення та самопожертви для розвитку всередині нас інтуїцій, що знаменують наш шлях зростання.


©Тревін Вакс

Залиште перший коментар