Як привчити дитину читати

Давайте разом розберемося в двох важливих питаннях: навіщо читати книги дітям і як розвивати інтерес до книг?


© 2020 Свириденко М.Ю., вчитель-логопед. Як розвинути в дитині інтерес до книги, або «Книга вчить мислити, книга вчить говорити» (консультація для батьків) // Вісник дошкільної освіти. 2020. № 34 (60)


Навіщо читати книги дітям?


Отже, почнемо з першого питання. Книга, при правильному з нею поводженні, може принести малюкові велику користь. Розвиток уяви, мовлення, зорової та слухової пам'яті, абстрактного мислення, кругозору, інтелекту - далеко не повний перелік результатів від регулярного читання книг дітям.

  • Розвиток творчих здібностей. Завдяки читанню, у малюка розвивається фантазія і уява. Під час даного процесу дитина представляє персонажів і події по-своєму.
  • Моральне виховання. Читаючи, малюк приміряє на себе образ героя, переживає разом з ним, вчиться відрізняти хороше від поганого, добре від злого.
  • Стимул до самостійного навчання. Діти, яким батьки часто читали книги, в майбутньому швидше здатні навчатися самостійному читанню, а успіхи в школі стають значно вище.
  • Розвиток мовлення. Читання поповнює словниковий запас і розширює кругозір.
  • Розвиток логічного мислення. Читати дітям - значить вчити їх аналізувати, роздумувати. Читання вчить розуміти причинно-наслідковий зв'язок.
  • Поліпшення взаємин з дитиною. Проводячи з дитиною дозвілля за читанням, ви сформуєте у нього теплі спогади на все життя.
  • Розвиток інтелекту і грамотності. Малюк вже з раннього віку чує правильну мову, обороти, вчиться мислити і висловлювати свої думки правильно.
  • Тренування пам'яті. Читання книг значно допоможе в засвоєнні шкільної програми.
  • Міцний і здоровий сон. Якщо читати дитині на ніч добру казку, він швидше засинає, а сон стає більш міцним і здоровим.

Всі перелічені вище аргументи про користь читання, є потужним знаряддям в руках дорослого з профілактики мовленнєвих порушень у дітей. Діти, яким батьки прищепили любов до читання, завжди знайдуть для себе корисне і захоплююче заняття. Для них кращим дозвіллям стане читання книги, ніж, наприклад, марнування часу в інтернеті.


Як розвинути інтерес до читання книг?


Сучасних дітей заманити зацікавити книжкою, стає дедалі складніше. Найбільше в цьому звинувачують гаджети, але все ж і до їх появи люди ділилися на тих, хто читають і не читають.


На жаль, так буває, що навіть у читаючої сім'ї діти не завжди люблять книги. Але це не означає, що нічого не можна змінити. Спробуйте змінити своє ставлення до книги, створіть потрібну атмосферу вдома, спробуйте слідувати порадам, які вже перевірені на практиці і результат не змусить себе довго чекати. З чого ж почати, щоб познайомити дитину з книгою? Давайте розглянемо декілька корисних і дієвих порад:

  • Читайте з народження. Для самих маленьких дітей, які ще навіть не навчилися говорити, читання книг є цілим комплексом різних дій. Тут ви разом розглядаєте картинки, розповідаєте, що зображено. Дитина вчиться розглядати, помічати деталі і слухати. У малюка розширюється кругозір, з'являється розуміння предметів і дій. Читання - це спокійне і корисне дозвілля, яке відмінно готує маленького непосиду до сну.
  • Не бійтеся повторень. Не дивуйтеся, якщо дитина протягом кількох років просить вас почитати на ніч одну і ту ж книгу. Просто вона уособлює для нього психологічний комфорт. Така книга була і у вас. Якщо ви прочитаєте її зараз, ви повернетеся в той самий стан комфорту, який відчували в дитинстві. Як правило, щоденне читання одних й тих самих книг закінчується до восьми років.
  • Вивчайте вірші. Буквально з народження і до восьми років - найоптимальніший період для заучування віршів! Це практично не займе вашого часу, тому що в цьому віці заучування дається дітям легко. Ось уже до середніх класів, якщо ви не розвивали цю навичку раніше, заучування буде вимагати певних зусиль.
  • Нехай книгу вибирає дитина. Дозвольте дитині вибирати для читання ті книги, які йому цікаві. Кожна книга чимось корисна. Проза сприяє засвоєнню мовних навичок, а поезія - розвиває почуття ритму. До дірок зачитана книга створює психологічний комфорт, а незнайома книга - дає нові знання. Казковий сюжет збагачує фантазію, а реалістичний сюжет - життєвий досвід. Коротка розповідь вчить стислому висловлюванню думок, а довга - тренує пам'ять.
  • Вибирайте правильні аргументи. Непереконливими будуть аргументи на кшталт: цю книгу ми давно не читали, цю книгу рекомендував продавець книжкового магазину, ця книга подобається всім. Використовуйте серйозні аргументи, наприклад: ця книга мені самому дуже дорога, я хочу їй з тобою поділитися, ця книга автора, якого ти вже хвалив, ця книга про те, що ти любиш, ця книга потрапила до нашого дому магічним чином.
  • Зробіть покупку і знайомство з книгою пригодою. На це треба виділити не менше півтори години, дати дитині кошик і дозволити покласти до нього книги, які він хоче. Знайомство з книгою теж можна перетворити на свято. Погортати книгу в кафе, посадити дитину до ванної з піною і прочитати перші сторінки. Читацькі ритуали дуже корисні. З дітьми старшого віку, можна разом ходити в бібліотеку і вибирати книги там.
  • Створіть дитині правильну атмосферу. Вдома обов'язково повинна бути бібліотека (хоча б поличка з книгами)! Якщо вдома немає книг, то як тоді дитину привчити до читання? Бажано, щоб друковані видання були у вільному доступі, щоб в будь-який момент малюк зміг взяти книгу і попросити вас почитати. Або ж самостійно розглядати картинки, перегортаючи сторінки.
  • Читайте самі! Парадокс, але батьки, які самі не читають, хочуть бути батьками дітей, які читають У цей же самий час їхні діти роблять для себе однозначні і сумні висновки: «А навіщо мені читати, якщо мої батьки не читають і успішні? У нас вдома немає ніякої бібліотеки, але всі говорять, що у нас шикарна квартира. Моїм батькам читати ніколи, тому що вони багато працюють. Але і я завжди зайнятий на гуртках і секціях, значить, мені теж нема коли».


Книга і інтерес до неї не є тим, що передається у спадок від батька і матері. Це засіб придбання знань, який значно спрощує навчання в юному віці. Тому потрібно виховувати правильну поведінку і культуру, і інтерес до читання з'явиться. Якщо до читання книги привчати правильно, людина сама усуне зі свого шляху всі перешкоди, що заважають читанню.

Залиште перший коментар