Тато засвітлює вогники на Різдво

Мабуть не знайти людини, а тим більш дитини, яка б не любила череду різдвяних та новорічних свят! Напевно кожен з нас зберігає в серці особливі спогади з дитинства про сімейні традиції та святкові звичаї що супроводжують ці особливі дні. Пам'ять про ліхтарики на гірляндах, різдвяні мелодії, святкові богослужіння та галасливі сімейні застілля лише посилює наші очікування святкування Різдва.


Різдвяні вогники бувають різними


Мерехтіння ялинкових гірлянд добра річ, але не варто забувати і про інші вогники, особливо, якщо ви є батьком неповнолітніх дітей, які проживають з вами під одним дахом… Це вогники вдячності в наших очах. Запитайте себе та поставте те саме питання вашим дітям: за що ви вдячні? І повторіть це питання впродовж святкових канікул декілька разів.

Мабуть перше, що спадає на думку, це наші рідні та близькі. Ми вдячні за наших дітей та дружину, а діти вдячні за своїх тата, маму, і безумовно - дідуся та бабусю. Якщо в нашій родині всі здорові та повносправні і ми маємо дах над головою, це вагомі підстави для того, щоб бути вдячними!


Та я наважусь додати… якщо навіть деякі з цих речей не доступні для нас сьогодні, все одно можна знайти достатньо причин для вдячності. Налаштованість на вдячність доречна навіть у менш значимих речах та задоволеннях. Така налаштованість справжнє благословення для свого володаря, особливо для тих з нас, хто просто перестав зауваживати на тому, сківлькома благами він обдарований.


Дорогоцінна буденність


Декілька років назад, один батько восьми дітей поділився власними думками про те, що означає бути вдячним за своє батьківство…

Якось вночі, під час роздумів про батьківські будні, його охопило дивне почуття. Він несподівано гостро усвідомив, що приділяє недостатньо часу своїм дітям. На той час двом його старшим синам було 15 та 13 років, і він уявив, як його хлопчики вже дуже скоро полишать отчий дім. Він подумав: “У мене є черевики, яким більше років ніж мені залишилось дочекатись до цього моменту!”

В його свідомості одразу поспливали моменти, яких йому буде не вистачати після того, як діти стануть дорослими і розпочнуть самостійне життя. Як ви гадаєте, про що він подумав? Він подумав про щоденну кутерьму, побутові ситуації та сцени, які він спостерігає щодень і які іноді діють йому на нерви. Наприклад всю родину на дивані перед телевізором. Свою доньку зайняту виконанням домашніх завдань. Або двох своїх хлопців, які залишили інструменти розкиданими по всій майстерні.


Чи не правда, зовсім буденні речі?


Я пропоную вам виконати одну вправу. Запитайте себе самого: за чим я буду сумувати найбільше, коли мої діти стануть дорослими і покинуть мій дім? Гарантую, ви здивуєтесь тому, скільки речей прийде вам на думку! Запишіть та подякуйте за кожну з тих речей, що вам спала на думку: за постійний безлад, боротьбу та суперечки, гам, навіть скиглення та невдячність. Сумніваєтесь? Запитайте у батьків, які вже мають дорослих дітей, вони пригадують всі ті речі з посмішкою.


А ось ще кілька думок від іншого батька. Через серйозні проблеми зі здоров’ям у його чотирирічного сина, все його життя крутилося навколо візитів до лікарів, операцій, щоденних виснажуючих клопіт по догляду за ним. І не зважаючи на це, цей тато каже, що хоч він ніколи б не побажав таких проблем для сина та всієї сім’ї, все одно у нього є достатньо причин, щоб бути вдячним. Через всю ту боротьбу, яку вони пройшли, родина стала міцнішою завдяки досвіду взаємної допомоги та любові і підтримки з боку їхніх рідних та друзів.


Часто, щоб бути вдячним достатньо озирнутись і докласти трошки зусиль, щоб помітити дорі речі.

Пропоную вам прямо сьогодні приділити кілька хвилин, щоб скласти перелік речей за які ви вдячні, навіть якщо йдеться про важкі часи або шкоду, яку постійно чинять ваші діти повсякчас дратуючи вас. Але всього цього вже не буде потім, коли вони залишать отчий дім. Зробіть це для того, щоб потім обернути свою вдячність на ще більшу рішучість бути батьком, який вдячний за своїх дітей. Ваша вдячність допоможе вам стати ще кращим татом в новому році.


Кілька ідей для батька на різдвяно-новорічний період:


  • зберіться всією родиною і разом складіть список того за що ви вдячні в році що минає. І не зупиняйтесь аж поки у списку не буде 100 пунктів;
  • підпишіть листівку для кожного з ваших дітей де зазначте три або чотири конкретні причини через які ви вдячні за них;
  • подумайте про особливі потреби кожного з ваших дітей і подумайте, яким чином вся сім’я може відповісти на них;
  • насолоджуйтесь іграми на свіжому повітрі разом з дітьми незважаючи на погоду!
  • Щасливого Різдва вам і вашій родині!


Залиште перший коментар