Загинули діти... від Ай-фону та НО-ШПИ

Януш Корчак, видатний педагог, засновник та керівник Дому Сиріт у довоєнній Варшаві, писав, що за його спостереженнями більшість хвилювань щодо трагічних наслідків через необачність дітей не виправдовуються - руки-ноги залишаються цілими, а очі зрячими. Та на жаль, трагедії все одно трапляються.


Початок 2021 року приніс смерті двох дітей, які спричинили речі, що аж ніяк не постають у нашій свідомості, як щось загрозливе, щось, що може забрати життя тих, кого ми любимо і оберігаємо.


Загинув від ай-фону


Перша трагедія сталася 10 січня в Іркутську (Росія) з 12-річним хлопцем, сином відомої арт-блогерши Анастасії Сосновської.

Вона написала: «10 січня ми втратили сина. Йому було 12. Абсолютно здоровий. Щасливий. З великими планами» Молода мама зазначила, що хлопчика намагалися реанімувати протягом 40 хвилин. Однак врятувати його не вдалося. Батьки дитини не розуміли, що сталося. «Сьогодні судмедексперт повідомив нам причину. Це був удар струмом. У ванні. Від телефону на зарядці. Маленький айфончік 4с, у якого швидко сідала батарея, на секунду впав на живіт. Син встиг викинути його на підлогу, але було пізно».

Сосновська зізналася: раніше вона думала, що від цього неможливо померти. Однак їй показали фотографії людей, які загинули, приймаючи ванну з телефоном в руках. Вона звернулася до батьків. «Я хочу, щоб кожна людина знала: так, від цього помирають. Щоб ви раз і назавжди заборонили дітям - і собі - брати телефон в ванну. Дітям - ніколи. Ні в якому разі. Діти не повинні вмирати від дурості, яку так легко запобігти».


Загинула від «НО-ШПА»


Друга трагедія сталася 16 лютого у Боярці, невеликому містечку Київської області.

Дві семикласниці, вживали медичний препарат «Дротаверин», аналог препарату «НО-ШПА», внаслідок чого одна з них померла. Поліція попередньо встановила, що дівчата подивилися відео в одній із популярних соціальних мереж із закликом спробувати медичний препарат. На перерві учениці придбали в аптеці «Дротаверин» і вжили кожна по 40 таблеток в приміщенні школи. Дівчат у непритомному стані знайшли однокласниці, які забили на сполох. Медики, які прибули на місце події, констатували смерть 13-річної дівчини, її 12-річну подругу доправили до медичного закладу. Життю дівчини, на щастя, вже нічого не загрожує.


Не відкладайте любов на завтра


Закінчити цей сумний допис хочемо порадою Анастасії Сосновської. Вона порадила всім частіше цілувати своїх дітей, навіть якщо ті вже сплять. Жінка сказала, що до сих пір шкодує про те, що ввечері була зайнята, а вранці не встигла поцілувати сина. «Ми можемо працювати, можемо втомитися, злитися, дивитися кіно, пізно прийти додому. Але це дуже проста дія - просто поцілувати перед сном. Понюхати. Навіть якщо спить. Тому що ніхто не знає, що буде вранці. Або вночі».

Залиште перший коментар