Відповідальний батько, які переваги?

Як участь батька у вихованні та догляді за дитиною сприяє порозумінню в родині? Чому все більше татів активно залучаються у догляд за дитиною? І яким чином це впливає на стосунки в парі та батьків із дітьми?


Основна перевага хорошого шлюбу – це атмосфера впевненості в родині. Хороші відносини в подружжі позитивно впливають на дітей, розвивають у них почуття впевненості, захищеності, допомагають справлятися з різними проблемами. Тому, найкраще, що може зробити батько для своїх дітей, – це любити їхню маму.


Дедалі більше і більше родин сприймають виховання дітей, як спільний внесок та обов’язок, що покладений на обох, чоловіка і жінку. Передусім, така позитивна тенденція пов’язана з відходом від радянської парадигми сприйняття дитинства лише в парі з материнством. Було “дитинство-материнство”, а батьківство сприймалось як щось рудиментарне, майже буржуазне. Така пострадянська свідомість чудово простежується у встановленні в незалежній Україні офіційного святкування Дня Матері та Дня Батька. Якщо про День Матері Указ Президента був підписаний 10 травня 1999 року, то про День Батька Указ був підписаний лише 20 років по тому, – 18 травня 2019.

Відповідальний батько, що активно залучений у виховання та догляд за дітьми, робить життя цілої родини щасливішим. Дружина для нього стає добрим товаришем у батьківський команді, де обоє у спільних обговореннях вирішують як краще розподіляти обов’язки з огляду на сімейні обставини, з урахуванням інтересів всіх членів родини, та узгоджують підходи до виховання. В такий спосіб і тато і мама набувають більшої впевненості у своєму батьківстві та отримують більше задоволення, виховуючи дітей не в інтенсивному режимі “одиночки”, а разом.


Вправа для батьківської команди


  • Складіть якомога більш повний перелік справ та обов’язків по догляду за дітьми, якого вони потребують день за днем.
  • Відмітьте навпроти кожного пункту, хто з вас виконує ці справи та обов’язки.
  • Обговоріть, наскільки такий стан речей є задовільним з огляду на інтереси кожного з вас та ваших дітей зокрема.
  • Якщо є необхідність, перерозподіліть обв’язки таким чином, щоб це найбільшою мірою задовольнило відчуття справедливості та відповідності інтересам кожного в родині.

Залиште перший коментар