Як озброїти дитину для протистояння дезінформації

Інформаційна безпека починається з ... розуміння особливостей людської психології і тих шляхів та інструментів, які формують особливості сприйняття та переробки даних, отриманих від органів почуттів. Простіше кажучи, перш ніж обурюватися на поширення фейків або нарікати на високий рівень довіри населення до явно недостовірної інформації, треба починати з виховання та освіти дітей і щось міняти в них.


А щоб щось міняти щодо посилення критичності мислення, потрібне розуміння того, як і коли дитина вчиться розуміти та реагувати на ті події, що відбуваються навколо неї.


0-2 роки


Перший відрізок часу, на який треба звернути увагу - це 0-2 роки життя, коли дитина не сильно добре бачить (точніше, диференціює побачене), і змушений більше орієнтуватися на тактильні і слухові відчуття. В цей час, батькам потрібно було б говорити (і не тільки з дитиною) однією мовою. В іншому випадку, постійно чуючи слова з різних мов або, того гірше, мовних груп, дитина в майбутньому може і буде краще вивчати мови, але от біда: вона завжди буде на підсвідомому рівні плутати і підміняти поняття з різних мов. Як результат, у неї до кінця життя будуть виникати складнощі з оперативним розумінням почутого / прочитаного, причому на рівні підсвідомості. І вирішити цю проблему зі «збоєм в матриці» буде практично нереально, так як навіть усвідомити причину такої особливості сприйняття для людини практично нереально. Так, такому дорослому, швидше за все, буде простіше і зручніше сприймати інформацію в картинках та через відеоряд з мінімальною кількістю слів.


2-5 років


Другий відрізок часу, на який треба звернути увагу - це період від 2 до 5 років, коли дитина формує функціональне уявлення про навколишній світ і формується саме як Homo Sapiens. Саме в цей час дитина вчиться використовувати всі підручні засоби і вивчає їх призначення. Вона тренує уяву і стикається з неусвідомленими страхами, які намагається класифікувати в міру свого розуміння. Відповідно, саме в ці роки дитина найбільш яскраво і найменш критично сприймає навколишній світ. Вона вірить практично всьому і будь-які отримані в цьому віці «когнітивні закладки» у вигляді яскравих вражень / заборон / страхів можуть залишитися з нею до кінця життя. Рівно як і вміння знаходити різне застосування речам. Але ... тільки при наявності розвиненої уяви. А уява розвивається тоді, коли дитині НЕ ДАЮТЬ ГОТОВИХ ВІДПОВІДЕЙ, А ШУКАЮТЬ ЦІ ВІДПОВІДІ РАЗОМ З НЕЮ! Ні, відповідати на питання «навіщо?», «Чому?» - треба. Але ось на питання «як?» і «що з цим роблять?» - бажано шукати відповіді разом з дитиною. Якщо їй надати якомога більш яскраві і прості відповіді (або взагалі усунути від цього процесу, забезпечивши дитину гаджетами з функцією і відображення отриманої інформації), то вона так і не навчиться ані шукати їх сама, ані уявляти. А значить, в дорослому віці, вона буде готова сприймати будь-яку дурницю за правду, якщо тільки вона буде красиво і привабливо оформлена.


Повторюсь, ніякий Інтернет не дає відповідей на питання, він дає лише ті варіанти відповідей на пошукові запити, які найбільш комерціалізовані / мають вищий пріоритет або рейтинг. У підсумку, дитина вчиться шукати не відповіді на питання (оскільки їх правдивість вона не здатна оцінити), а набуває навик поводження з гаджетом. Це, звичайно, теж непогано, але ... тут виникає нова проблема - отримавши такий навик, дитина отримує впевненість в тому, що «їй дають відповідь». Як наслідок, дорослого, який виростає з такої дитини можна елементарно обдурити, підсунувши йому будь-яку нісенітницю в пошуковій видачі на перших позиціях. Критичність мислення формується вже слідом за навиком пошуку, а значить в оцінці отриманого буде, найчастіше, грати другорядну роль.

5-11 років


Третій відрізок часу, на який треба звернути увагу - це роки від 5 до 11/12. Саме в цей час формується когнітивна сфера та тренується здатність критично сприймати реальність.


Якщо до 11/12 років дитина не навчилась сприймати причинно-наслідковий зв'язок та не освоїла основи аналізу і синтезу, то вона до кінця життя буде мати так звану «магічну свідомість», в якій твердження типу «суха вода», «знежирене масло», «чесний злодій » - будуть сприйматися як нормальні, а спроба політати без крил, кинувшись з висотки або колупатися пальцями в розетці - не викликають нікого внутрішнього протиріччя. Такі дорослі ніколи вже не навчаться планувати свої дії, скільки б вони не прожили, оскільки вони не здатні пов'язати отриманий результат з попередніми діями. Саме вони і є основною мішенню будь-якого фейку: від неправдивої реклами до державної політичної пропаганди. Саме з таких дорослих виходять ідеальні ідейні терористи-смертники та фанатики всіх мастей і видів. Та й адепти «зарядженої води», «чудесного зцілення», «плоскої землі» - теж непогані виходять.


11-18 років


Четвертий відрізок часу, на який треба звернути увагу - це так званий пубертатний період або період статевого дозрівання. Тривати цей період може досить довго, та й починається не в один і той же час. Але, найчастіше, розпочавшись в 11/12 років закінчується до 16/18.

Щоб не повторювати численні праці з психології підлітків, поставлю лише кілька акцентів:


  • в цьому віці, все що приносить чуттєві задоволення сприймається як правда, а що викликає напругу і невдоволення - як брехня;
  • ступінь довіри до інформації отриманої самостійно і / або від однолітків набагато вище, ніж до даних з підручників / отриманим від дорослих;
  • пошук «свого місця в житті» веде до загострення «стадного почуття» і різкого зниження проявів індивідуальності. Підліток прагне бути як всі, але переконує себе у власній винятковості. Саме на це, в основному, й розрахована, наприклад, велика частина реклами для підлітків;
  • «відбудова» від старшого покоління підсилює інтерес до тих каналів отримання інформації, якими «не користуються» дорослі. А значить саме через такі канали підліткам можна «впарювати» будь-яку інформацію: від непотрібності освіти до привабливості самогубств;
  • останні півстоліття державна політика практично всіх так званих цивілізованих країн спрямована на те, щоб продовжити пубертат на якомога більшу кількість років: звідси і підвищення громадянського цензу з 18 до 21 року, і 12-ти річну середню освіту, і 6-ти + літню вищу освіту, і введення в шкільну програму курсів з сексуальної освіти ... разом зі збереженням законодавчих заборон на раннє статеве життя.


Так як пубертат - найбільш благодатний період для дезінформації та маніпуляцій, оскільки розпоряджатися грошима підлітки вже можуть, а раціонально оцінювати те, що відбувається - ні. Штучне розтягування пубертату призводить до зростання інфантильності в суспільстві. Інфантильність - це основна причина ефективності фейків.


Все вищевикладене - це не методичка, готова до застосування. Це всього лише загальна періодизація того, як і коли починається і проходить процес сприйняття і структурування інформації та навчання її використання. А також кілька слів про те, як її можна застосовувати.


Автор: Гаврилечко Юрій, Співзасновник і директор аналітичного центру «Українська фабрика думки».

Джерело: iDemocracy

Залиште перший коментар