Добраніч з татусем

Чоловіки, ви вкладаєте своїх дітей спати на ніч? Якщо цього не робити, можемо втратити одну з найбільших радостей і можливостей, що пропонує для нас батьківство.

 

Ось що написала про свого тата першокласниця в одному з конкурсів творів:

Увечері перед сном ми говоримо про наш день, і якщо мені сумно або лячно, він завжди змушує мене почуватися краще перед сном, тому що він нагадує мені про хороші речі, які трапилися з нами.

Як татусі, ми можемо глибоко вплинути на душевний стан своїх дітей в останні хвилини згасаючого дня. Діти шукають у нас сили, стабільності та безпеки на межі переходу від бадьорості до сну.

Час переходу до сну може бути одним з найкращих ритуалів та найсвітліших моментів батьківства, або стати часом напружених суперечок та негативних емоцій.

Саме перед сном, все, що ваші діти забули сказати або зробити, раптово спадає їм на думку, і вони роблять усе можливе, щоб розтягнути хвилини активності й відтермінувати час засипання. Можливо, деякі вечори закінчуються поспіхом у ванній кімнаті та битвою за невиконане домашнє завдання чи доланням старої проблеми, і замість «я люблю тебе» та «добраніч» всі вкладаються спати в напруженні або розчаруванні.

Ось кілька ідей, які допоможуть вам стати більш успішним «татом перед сном». Режим та розпорядок у кожній сім’ї різні, тож, можливо не всі з них стануть вам у пригоді, але застосуйте те, що можете, або придумайте власні зміни, які зроблять час переходу до сну ваших дітей більш позитивним.

 

По можливості будьте поруч перед сном

 

Це може бути очевидним, але варте нагадування. Важливо провести ці хвилини з дітьми. Віднайдіть спосіб бути з ними. Сприймайте це як чудову нагоду, а не як обтяжливий обов’язок. Саме в цей час ви можете забезпечити своїм дітям велике відчуття безпеки та безцінні моменти спілкування зі своїм татусем.

 

Проведіть до п'ятнадцяти хвилин зосередженого часу з кожною дитиною

 

Якщо у вас троє або більше дітей, п’ятнадцять хвилин може бути більшим, ніж ви готові приділити, але кожна дитина потребує часу наодинці з вами. Такий час сповнює дітей життєдайною силою для особистісного розвитку. В ці хвилини ви маєте відповідати на запитання, дізнаватися, чого вони навчилися та що робили сьогодні, відтворювати всі деталі, які, здається, загубилися в життєвій метушні.

Саме перед сном ваші діти є найбільш сприйнятливими до вас, навіть якщо їх єдиним бажанням є не спати ще кілька хвилин. Особливо для маленьких дітей це може бути один із найвразливіших періодів дня. Вони можуть згадувати кумедні випадки, що трапилися, або навпаки, щось болюче — те, про що ви можете ніколи не дізнатись, якщо не будете регулярно розмовляти з ними перед сном. Як батько, ви можете допомогти їм подивитись під правильним кутом на позитивні та негативні ситуації, а потім допомогти позитивно налаштуватись щодо очікувань від завтрашнього дня.

Тому позбудьтеся всіх відволікаючих факторів та зосередьтеся на дітях. Слухайте, смійтеся, читайте, пустуйте і розмовляйте. Така взаємодія може трохи відкласти час засипання, але це набагато краще, ніж дозволити їхнім останнім думкам чи почуттям згасаючого дня бути сповненими страхом або невпевненістю.

 

Пам'ятайте, що діти є діти

 

Їм може знадобитися певний, складний розпорядок щовечора, або вони можуть проходити період, коли вони хочуть лише того, щоб їх пригорнула мама. Намагайтеся бути терплячими та гнучкими, і пам’ятайте, що ваша присутність все одно є важливою. Залучайтеся в будь-який інший спосіб.

 

Не використовуйте цей час для нотацій та дисциплінування

 

Забронюйте цей час для втіхи та підбадьорення, аби переконатися, що всі провини прощено, а роздратування заспокоєно. Відкладіть розбіжності або напружені суперечки на інший час.

 

Даруйте благословення

 

Промовляйте слова що зміцнюють самооцінку дитини та підбадьорюють її, аби завершити день, зміцнивши її та запевнивши в тому, що вона люблена. Для багатьох молитви перед сном є частиною рутини, але їх можна перетворити в ще один спосіб благословіння своїх дітей. Такі слова є вкрай бажаними для всіх дітей.

Ще один першокласник Микола так написав про свого тата:

Він повертається додому пізно, але я все ще відчуваю, як його великі сильні руки кладуть знак хреста на моє чоло, кажучи: «Боже, благослови». Потім він нахиляється до мого вуха і шепоче: «Спи з ангелами, сину. Тато любить тебе».

Кожен з нас щодня ухвалює власні рішення та встановлює пріоритети, але чи можливо вигадати кращу інвестицію часу, ніж бути поруч з дітьми у найважчі для них моменти?

І кожна дитина — навіть підліток — має отримати поцілунок на добраніч у чоло від тата!

 

Завдання та запитання для роздумів і обговорення

 

  • Який типовий порядок переходу до сну у вашому домі? З якими найбільшими труднощами ви стикаєтеся в цей час? В чому ви вбачаєте можливості для позитивних змін?
  • Чи є для вас звичною справою переодягати дітей на ніч?
  • Чи хтось із ваших дітей відчуває страх перед засинанням або намагається спати з вами вночі? Які позитивні способи, щоб впоратися з цим, вам відомі?
  • Придумайте кілька хороших запитань, щоб поставити своїм дітям перед сном — запитань, на які неможливо відповісти одним-двома словами.
  • Також візьміть за звичку розповідати дітям гарний жарт чи смішну історію перед сном.

 

Джерело: https://fathers.com/

Залиште перший коментар