15 речей, від яких варто відмовитися, щоб стати щасливим батьком

Ви хочете стати щасливим батьком, але ваші незліченні обов'язки ускладнюють вам життя? Пригальмуйте, не втрачайте надії. У мене є список з 15 речей, які заважають вам бути щасливими у вихованні дітей. Прочитайте їх. Чесно приміряйте їх на себе. Та відпустіть їх. Дозвольте собі стати щасливим батьком заради дітей та себе. Батьківство не зобов’язано бути виснажливою боротьбою.


1. Відмовтеся від «повинен»


Наш власний ранній сімейний досвід змусив нас вірити, що батьківство або дитинство повинні виглядати певним чином. Але якщо ви тримаєтеся за те, якими речі «повинні» бути, ви можете втратити задоволення від того, якими вони є насправді. Будьте готові запитати себе: що ви ставите в пріоритет як батько і чому?


2. Відмовтеся від обрахунку


Ви подумки ведете обрахунок показників: хто з батьків робить більше? Хто найбільш послідовний? Хто робить найбільший внесок у розвиток вашої дитини, мама чи тато? Хто найбільше залучений до гуртків? Ведення обрахунку даремно витрачає енергію. Просто робіть те, на що відчуваєте натхнення і здатність. Не відчувайте себе зобов'язаними через внесок інших. Не зобов'язуйте інших відповідати вашим внескам.


3. Відмовтеся від диктату


Як батько, ви несете відповідальність за встановлення меж. Але якщо дитина постійно чинить опір певним обмеженням, не змушуйте її просто підкорятися. Запитайте себе і дитину: «Чому?». Думайте про себе як про надійного та ефективного провідника вашої дитини, не будьте для неї диктатором. Коли діти сприймають вас як свого провідника, вони з більшою ймовірністю дослухаються до вас, а це означатиме менше боротьби та розчарувань для вас обох.


4. Відмовтеся від крику


Якщо ви не крикун, це не для вас. Але якщо ви схильні кричати, коли відчуваєте себе засмученим, подумайте над таким питанням: чи зміцнив крик коли-небудь ваші стосунки з дитиною? Крик зазвичай спричиняється гнівом, і це часто жахає і залякує дітей. Це руйнує дитячу довіру та її відчуття безпеки. Зверніть увагу на час і обставини, коли ви вдаєтесь до крику, а потім візьміть на себе зобов'язання змінити ці сценарії в майбутньому.


5. Відмовтеся від бездоганного іміджу


Почуйте мене: ідеального батька не існує! Прийміть свою недосконалість. Посмійтеся над собою. Найкращі батьки готові завжди вчитися, змінюватися та вдосконалюватися.


6. Відмовтеся від занепокоєння


Нав'язливе занепокоєння не робить життя вашої дитини безпечнішим. Так само, це не робить вас щасливішим. І це вчить ваших дітей жити в страху. Відпустіть свої переживання та розвивайте почуття вдячності за безпеку вашої дитини в теперішньому моменті.


7. Відмовтеся від універсальних правил


Кожна дитина унікальна. Те, що працює для одного, не завжди буде працювати для іншого. Деякі стандартні правила діють повсюдно (наприклад, кожен повинен говорити з повагою). Але подумайте про те, що бути справедливим батьком не означає робити одне й те саме для кожної дитини однаково.


8. Відмовтеся від боротьби за столом


Якщо ви вимагаєте від своїх дітей з’їдати певну кількість шматочків, ви налаштовуєте себе на боротьбу за столом — і ви налаштовуєте своїх дітей на боротьбу з їжею в подальшому житті. Скеровуйте, спрямовуйте, заохочуйте та готуйте здорову їжу. Дозвольте дитині висловити свої уподобання. Зосередьтеся на здорових загальних моделях, а не нав'язуйте певний режим під час конкретного прийому їжі.


9. Відмовтеся від ролі адміністратора заходів


Якщо ви відчуваєте, що батьківство – це біговий тренажер в режимі за яким ви не встигаєте, можливо, ви берете на себе занадто багато відповідальності з планування часу для своїх дітей. Складайте плани, які сприяють розвитку ваших дітей, але не плануйте для них кожну хвилину. Вільний час багато в чому корисний для дітей. Моменти нудьги дозволяють дітям взяти на себе відповідальність за власний час. Забезпечте доступ до ресурсів, а потім дозвольте дітям створювати бажаний досвід. Ви всі станете щасливішими.


10. Відмовтеся від нездорової самопожертви


Як батько, ви щедро даруєте любов, час і увагу. Але ви не повинні відмовлятися від свого власного «я» тільки тому, що ви батько. Коли ви ігноруєте свої базові потреби, ви вчите своїх дітей, що вони не повинні піклуватися про себе, коли стануть дорослими людьми.


11. Відмовтеся від почуття провини


Батьки іноді потрапляють у пастку самопожертви, тому що відчувають хибне почуття провини. Почуття провини може бути корисним, якщо ви використовуєте його, щоб розпізнати, де вам потрібно щось змінити. Але всепоглинаюче, паралізуюче почуття провини, яке змушує вас відчувати себе нікчемним як особистість або батько, нічого не додає. Достатньо бути тим, ким ти є.


12. Відмовтеся від односторонніх рішень


Як батько, ви часто маєте останнє слово. Але і ви, і ваша дитина будете щасливішими, якщо це буде не єдине слово. Коли це доречно, залучайте дитину до рішень, які вплинуть на неї. Залучаючи дітей до процесу прийняття рішень, ви допоможете їм навчитись приймати власні правильні рішення в майбутньому.


13. Відмовтеся від негативних повідомлень


Дітям постійно надсилають дуже багато повідомлень: ви занадто гучні, ви занадто тихі, ви ставите занадто багато питань, ви виснажливі, ви вимогливі, ви занадто балакучі, вам слід завести більше друзів, перестати рухатися, говорити, заспокоїтися, більше посміхатися. Замість цього спробуйте наступне: прокоментуйте ту саму поведінку в позитивному ключі. Наприклад, ви можете прокоментувати рису: «Ти занадто балакучий», як «Ти дійсно легко знаходиш друзів».


14. Відмовтеся від страхів свого дитинства


Що такого ви пережили, чого найбільше хочете, щоб уникнули ваші діти? Вас дражнять у школі? Бракує грошей? Відчуваєте «меншовартість»? Ваші страхи насправді можуть створити ту саму схему, якої ви так старанно уникаєте. Не заганяйте своїх дітей у пастку страхів минулого. Відпустіть їх. Створюйте те, що ви хочете, а не те, що вам не потрібно.


15. Відмовтеся здаватись


Я чув нарікання від батьків, які засмучені через те, що вони завдали шкоди своїй дитині, або що вони зробили помилку, яка залишиться на все життя. Я говорив це багато разів: ніколи не пізно стати кращим та щасливішим батьком. Незалежно від того, чи вашим дітям 4 роки, чи 40, вони відгукнуться на щиру любов свого батька. Подолання наслідків помилок минулого може зайняти трохи більше часу, якщо ваша дитина підросла, але ніколи не пізно виявити себе щасливим батьком, який підтримує вас. Не здавайтеся! У вас є все необхідне, щоб бути хорошим батьком.


Гаразд, глибокий вдих. Настав час відпустити все, що тримає вас у глухому куті, і впустити щастя!


Автор: Керол Таттл, Джерело: fatherly.com

Залиште перший коментар