ТОП-5 книг для батька від директора Міжнародного центру батьківства

Скоро День Батька! Тож час подумати про подарунки для татусів. Цей огляд буде особливо цікавим для людей, які вважають, що найкращий подарунок — це книга.


Пропоную вам збірку з книжок, якими сам послуговувався в роботі з чоловіками в якості директора Міжнародного центру батьківства та при написанні власної книжки для батька під назвою «БУБАЯК».


Книги розташовані в алфавітному порядку, який аж ніяк не відображає їхньої значності. Всі вони є гарними й особисто я раджу їх прочитати кожному батькові. Тож, пропоную вашій увазі «ТОП-5 книг для батька», які можна придбати у книжкових крамницях або на книжкових сайтах.


БУБАЯК. Книжка для батька (Сергій Цвєтков)


Є моменти в житті, коли хочеться підвести певну риску, скласти підсумок пройденого шляху, зберегти набуте, щоб передати його далі. Саме цього я прагнув досягти написанням цієї книжки. В ній я підсумовую 20-ти річний досвід роботи Міжнародного центру батьківства з татусями в Україні та озираюсь на власний шлях, спочатку сина, а потім батька. Переступивши поріг 50-ти річчя, я ділюсь не лише тим, що зрозумів але й тим що пережив.


Книжку можна розглядати як посібник з батьківства. Вона структурована таким чином, щоб виділити різні сфери батьківства на які необхідно зважати чоловіку, розуміти їхній зв’язок з розвитком дитини, налагоджувати взаємодію з дружиною та краще орієнтуватись в сімейному житті загалом. Особливий наголос я роблю на унікальності й важливості ролі батька в житті дитини й доводжу його незамінність на підставі наукових досліджень. 


В книзі вистачає історій з життя татусів, багатьох з яких я знаю особисто. А наприкінці кожного розділу пропонуються практичні вправи, що допоможуть перевірити та, за необхідності, покращити стан свого батьківства.


Дике серце. Таємниця чоловічої душі (Джон Елдреж)


Розпочну з того, що ця книжка є світовим бестселером, продажі якого сягнули понад 2 млн. примірників. До того ж, з автором цієї книжки у нашої організації є власна історія дружби. Після знайомства з Олександром Марченком, Президентом Міжнародного центру батьківства, Джон особисто запросив нашу команду відвідати кемп для чоловіків у США, який він регулярно проводить разом зі своїми однодумцями. Результатом поїздки став проведений нами кемп «Дике серце» в Україні. Тому я сміливо можу стверджувати: все що Елдредж пише у своїй книжці, є відображенням світогляду та практикою життя автора.


Ця книжка запрошує чоловіків в подорож в якій ми можемо краще зрозуміти свою чоловічість, місце наших пристрасних бажань в становленні мужності та зорієнтуватись на життєвому шляху, яким нам судилося пройти, аби не втратити справжній скарб дарований нам — свого чоловічого серця. Окремим лейтмотивом в книзі проходять взаємини батька й сина, що є визначальними для кожного хлопчика в його подальшому становленні, як чоловіка.


Емоційний інтелект у дитини (Джон Ґоттман)


Джон Ґоттман, визнаний фахівець з дослідження сімейного життя та безпосередньо емоційного інтелекту. Його роботи вже давно стали класикою в цій сфері. Можна стверджувати, що він був одним з перших та залишається одним з найвпливовіших спеціалістів в царині емоційного інтелекту та виховання дітей.


Книги Ґоттмана завжди вирізняються докладними прикладами та ґрунтуються на його авторських дослідженнях, тому можна бути впевненим, що ви маєте справу з першоджерелом. До того ж, мені імпонує його класичний американський підхід, коли поради та пропоновані методи ґрунтуються не на теоріях, а на емпіричних спостереженнях. Наприклад, в цій книзі автор послуговується матеріалами 20-ти річного спостереження за взаємодією між батьками та дітьми з 119 сімей. Тож якщо ви прагнете краще спорядити свою дитину для життя, підтримати її на різних етапах дорослішання та сформувати у неї ключові навички міжособистісного спілкування, ця книга стане вам в пригоді.


Таємна опора: емоційний зв'язок у житті дитини (Людмила Петрановська)


Людмила Петрановська широко відома в Україні не лише в якості автора книжок про виховання, але й як цікавий лектор та досвідчений практик. Її запрошували для навчання й підвищення компетентності не тільки на заходи для батьків, але й для роботи з спеціалістами, що працюють з дітьми в державних службах та громадських організаціях.


Ця книжка цікава тим, що в доступній формі розповідає про значення прив’язаності в житті дитини, яка починає формуватись між нею й батьками з перших хвилин її життя. В першу чергу раджу цю книгу тим, хто очікує на появу дитини або тільки-но стали молодими татусями. Прочитавши її ви по-новому подивитесь на речі, що можуть нам здаватись простими й незначними, а виявляються дуже вагомими для формування ставлення дитини не лише до батьків, але й до себе та свого місця в цьому світі.


Як вітчиму стати батьком? (Роберт Барнс)


Унікальність і важливість цієї книги в її адресатах — чоловіках, які стали вітчимами. Наприклад, в європейських країнах в кожній четвертій родині діти виховуються вітчимом, в Україні цей показник ще вищий — кожна третя сім’я.


Книга містить важливі поради для чоловіків, починаючи з тих, коли чоловік лише стоїть на порозі рішення стати вітчимом, одружуючись з жінкою, що вже виховує дітей від попереднього шлюбу й продовжуючи різними викликами, які постають перед сім’ями де зустрічаються діти від різних шлюбів.


Бонус


5-ть електронних книг у вільному доступі, читайте на нашому сайті з безкоштовними ресурсами для батьків за адресою 247.org.ua, в розділі Бібліотека:

  • Кен Кенфілд. Серце батька
  • Олександр Марченко. Сила батьківства
  • Я стану татом. Як підготуватися до цього?
  • Довідник для батьків щодо безпечного Інтернету
  • Лист до тата. Листи учнів 6-8х класів з 15 українських шкіл
  • Т. Устінова, А. Глазкова, Ю. Донець. Батьки повертаються з війни


Автор: Сергій Цвєтков

Залиште перший коментар