Зміцнюємо сім’ю — зміцнюючи батька

Від початку діяльності нашої організації ми вбачали своєю місією «працювати на батька», розуміючи під цим пряму залежність стійкості сім’ї від стійкості батька в ній, стійкості місцевих громад від стійкості сімей з яких вони складаються, а відтак, стійкості цілого суспільства, як спільності цих громад.


З іншої сторони, ми завжди розуміли, що критерієм нашої діяльності може та має бути щастя конкретної дитини, в житті якої присутній батько, який, так би мовити, «працює на свою дитину», щоб та мала радість, любов, турботу і благополуччя через його проактивну й відповідальну позицію в сім’ї.


За свою більш ніж 20-річну історію діяльності, ми не раз переконувались у вірності такого пріоритету й критерію оцінки нашої діяльності. Як і тепер, на третій рік широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, коли питання демографічної кризи постали перед нами з новою гостротою, розуміємо, що передусім маємо бачити конкретного батька в конкретній сім’ї, та звертати увагу на благополуччя дітей в ній. В тому числі, коли батька немає, пропонувати бодай якусь лепту для компенсації його відсутності в житті дитини, що виховується без чоловіка в сім’ї.


Тому й сьогодні у фокусі нашої роботи залишаються: батько — дитина — сім’я — мала громада. В цьому вбачаємо свій внесок у стійкість нашої країни.


Групи з розвитку батьківських якостей і навичок


Українські сім’ї переживають глибоку кризу через вимушене роз’єднання сімей, що виїхали за кордон рятуючись від війни, зі своїми чоловіками-батьками, які вимушені залишатись в Україні в якості військовозобов’язаних, яких або вже призвали до війська, або можуть призвати в наступні хвилі мобілізації.


На початку ковідної пандемії нами був запущений сайт (247.org.ua) з безкоштовними онлайн-ресурсами для батька. Він знову став в нагоді. Ми збираємо й проводимо онлайн-групи для чоловіків, які послуговуються онлайн-курсом з нашого сайту, щоб впродовж тижня виконувати пропоновані ним практичні завдання, стисло ознайомлюватись з теорією та раз на тиждень обмінюватись своїми думками та шукати підтримки й поради серед інших татусів.


Учасниками таких курсів стали чоловіки чиї дружини з дітьми виїхали за кордон, чоловіки, що перебувають в окупації, та чоловіки, що виїхали з сім’ями за кордон й вимушені налагоджувати життя на новому місці з нуля.


Ось як оцінює досвід проходження такого онлайн-курсу один з його учасників, Олексій. Вже понад два роки його дружина з дітьми перебувають в Німеччині, а він залишається в Україні.

Олексій, учасник онлайн-курсу для батька.


Я вдячний вам за ті курси, які ми проходили з вами. Я зауважив, що був один такий пробіл, що коли я спілкувався (онлайн) з дочкою молодшою, мій син десь там на фоні завжди був. Він там був зайнятий своїми ділами, ми спілкувались, але у нас не було такого часу де б ми могли дійсно побалакати один з одним. І от з того часу, коли ми з вами спілкувались (під час курсу для батька) я змінив це. І став більше приділяти часу для сина. Він завжди дзвонить мені, коли йому потрібно і розказує що у нього там в день було, що його турбує, й такі подібні моменти. Ми стали ближче в спілкуванні з ним.


Окрім платформи з безкоштовними онлайн-курсами, ми підтримуємо зв’язок з нашою аудиторією через свій офіційний сайт, інформаційні канали в месенджерах, сторінки в соціальних мережах, чат-боти для батька.


«Таткова майстерня» - проєкт для хлопчиків 6-12 рр.


Кількість дітей, які змушені зростати без батька, від початку повномасштабної війни в Україні стрімко зростає з кожним днем. Ця проблема турбує багатьох у нашому суспільстві бо відсутність тата в сім’ї негативно впливає на психологічний стан дітей.


Проєкт спонукає хлопчиків до вияву агресії в конструктивний і соціально прийнятний спосіб: оволодінні навичками роботи з інструментом, трудовій дисципліні та наполегливості у доведенні розпочатої справи до її завершення.


У «Татковій майстерні» хлопчики навчаються відстоювати власну гідність та доводити свою спроможність не за рахунок приниження інших, але в чесній праці і в перемозі над самим собою.


Наразі працює два гуртка для хлопчиків. Один гурток відвідують діти батьків-переселенців, часто безбатченки, інший, діти разом з татусями, що демобілізувались з війська через отримані поранення.


Перший гурток працює в селі Бузівка (Черкаська область) на базі табору для переселенців, які втратили свої домівки або не мають можливості повернутись до дому через окупацію. Другий гурток працює в місті Володимир (Волинська область) на базі баптистської церкви «Благодать». Разом ці гуртки відвідують до 20 дітей.

Таткова майстерня у м. Володимир


Таткова майстерня в с. Бузівка


Актуальність проєкту спонукає нас шукати фінансування для його масштабування на інші міста України. Тож, якщо ви бажаєте долучитись до фінансування подібного гуртка, будь ласка, напишіть або зателефонуйте нам.


Заходи з популяризації важливості ролі Батька


16 червня 2024 року, у КиївZOO пройшов загальноміський захід з нагоди Дня Батька під гаслом «Серце батька – тримає зв’язок!». На свято були запрошені понад 500 людей, зокрема діти загиблих військових, члени багатодітних сімей в тому числі отримувачі соціальних послуг столиці.


За ініціативи Служби у справах дітей та сім’ї КМДА, спільно з Київським міським центром соціальних служб у партнерстві з Міжнародним центром батьківства та волонтерами з інших соціальних організацій міста на території зоопарку були проведені різноманітні заходи з цікавими призами та подарунками.


Вже традиційно найпопулярнішою локацією на заході виявилась наша «Таткова майстерня». Разом з батьками та їхніми дітьми ми виготовляли дерев’яні будиночки для пухнастих гризунів-мешканців зоопарку.


Від імені Міського голови, Віталія Кличка, були відзначені десятеро татусів, що показують добрий приклад у вихованні своїх дітей. Від нашої організації в особі виконавчого директора, Сергія Цвєткова, ми подякували цим чоловікам за їхнє батьківське серце й подарували надруковані спеціально для них футболки, а також книжки для батька.

  • Більше світлин зі свята: Facebook
  • Коротке відео з нашої локації: YouTube


Віримо в перемогу правди над брехнею, добра над злом, продовжуємо працювати на батька заради щастя дітей та стійкості України.


З нами Бог!


Сергій Цвєтков,

Виконавчий директор Міжнародного центру батьківства.


Залиште перший коментар