Вплив родинної творчості на розвиток дошкільнят та стосунки в сім'ї в умовах війни

Розлучення з родинами через військові дії є серйозним викликом для розвитку та психічного здоров’я дітей. Для дитини дошкільного віку дуже важливо бути з родиною. Родина є основним джерелом емоційної підтримки та стабільності, а особливо в умовах війни. Спільний час з батьками і близькими не тільки зміцнює емоційні зв’язки, але й сприяє загальному розвитку дитини, допомагаючи їй почуватися захищеною та коханою. Присутність родини допомагає краще справлятися з емоційними труднощами та адаптуватися до нових умов, а спільні заняття, зокрема творчі, не тільки відволікають від негативних думок, але й сприяють розвитку когнітивних, емоційних та соціальних навичок.


В умовах війни особливо важливо забезпечити дитині підтримку, як з боку родини так і збоку суспільства, аби створити для неї максимально стабільне і безпечне середовище. Але саме родинне виховання має національний характер, необхідний для збереження і вдосконалення національних традицій.


Глибокий постійний психологічний контакт із дитиною – то універсальна вимога до виховання. Навіть просто контакт із дитиною з урахуванням прийняття стає найбільш творчим моментом спілкування з нею. Відходять шаблонність і стереотипність, оперування запозиченими або навіюваними схемами. На перший план виступає творча, натхненна і щоразу непередбачувана робота зі створення нових і нових «портретів» своєї дитини.


Творчі заняття зміцнюють родину


Спільні творчі заняття дітей з батьками відіграють важливу роль у формуванні позитивних родинних стосунків, сприяючи покращенню взаєморозуміння, емоційної близькості та загальної атмосфери в родині, а безпосередньо творчість є універсальним та доступним засобом зняття психологічної напруги у будь-яких умовах зокрема, під час евакуації, вимушеного переселення, перебування в укритті тощо (в умовах війни в Україні). 


У процесі спільного творчого процесу відбувається покращення комунікації в родині (у процесі творчих занять батьки обговорюють з дітьми ідеї, плани та результати своєї діяльності, що сприяє відкритому спілкуванню, вчить слухати один одного та виражати свої думки та почуття); взаємонавчання та взаємопізнання (батьки навчають дітей нових навичок, а діти демонструють свої досягнення); формується довіра та взаємоповага; розвиваються спільні інтереси (регулярні творчі заняття можуть стати сімейною традицією, яка підтримує родинні зв’язки та створює позитивні спогади); зниження стресу та конфліктів; релаксація та зняття напруги.


Доступність та користь творчих занять для родини


Творчість, за своєї суттю, є універсальною, а відтак саме ця характеристика творчості, відіграє ключову роль для використання її як засобу розвитку дітей дошкільного віку та зміцнення родинних стосунків в умовах війни.


1. Доступність матеріалів


Для творчих занять не завжди потрібні спеціальні матеріали: папір, олівці, пластилін або природні матеріали (листи, гілочки), можуть бути використані для створення творчих продуктів.


2. Відсутність вікових обмежень


Діти і дорослі можуть знайти в ній спосіб висловити свої емоції та зняти напругу.


3. Різноманітність форм


Малювання, ліплення, музика, танці, письмо тощо.


4. Зняття психологічної напруги через емоційне вираження; фокусування уваги


Творчий процес вимагає зосередженості та концентрації, що дозволяє відволіктися від негативних думок та переживань. що важливо в умовах евакуації чи перебування в укритті, коли дитина відчуває постійний страх та тривогу.


5. Наявність заспокійливого ефекту


Повторювані рухи під час малювання, ліплення або вишивання, мелодійні звуки музичних інструментів допомагають зняти фізичну та психічну напругу.


6. Зміцнення родинних зв’язків


Спільні творчі заняття сприяють зміцненню родинних зв’язків та підтримці один одного в кризових умовах.


Приклади творчої діяльності


Ось деякі приклади спільної творчої діяльності для батьків та дітей у кризових умовах:


1. Музика та співи


Прослуховування дитячих музичних творів, співання улюблених родинних пісень навіть тихенький спів допоможе відволіктися та зняти психологічну напругу. Під час спільного співання організм виділяє ендорфіни, що відомі як «гормони щастя», які допомагають знижувати рівень стресу та покращувати настрій. Крім того, спільна музична діяльність зміцнює зв’язок між дитиною та дорослим.


2. Малювання, ліплення, плетіння – зафарбовування розмальовок


Зображення найбезпечнішого місця, малюнок про те, що будеш робити відразу після закінчення війни; ліплення фігурок із плаваючого, кулькового або застигаючого пластиліну (в залежності від віку). Потім з фігурок, які створені в укритті під час повітряної тривоги, можна придумати казку і обігравати її разом у різних варіаціях. Можна вигадувати різні сюжети та пригоди, що допоможе не лише відволіктися від стресу, а й розвивати уяву та творчість. Ця активність також може стати можливістю для дитини виразити свої емоції та почуття через створення персонажів та сюжетів, що відобразить її внутрішній світ та допоможе зрозуміти та впоратися з ними. Крім того, обговорення та обігравання казки разом може підвищити почуття спільності та підтримки між дорослими та дитиною в умовах стресу та тривоги.


3. Оригамі


Це також чудовий спосіб розвивати творчість та уяву у дітей дошкільного віку. Воно допомагає удосконалювати моторику рук, увагу та концентрацію. Можна починати знайомити дітей з технікою оригамі вже з 4 років, якщо у них є інтерес до паперової творчості. Це швидкий і доступний спосіб зайняти дитину чимось корисним: адже заняття оригамі розвиває не тільки дрібну моторику, але й координацію рухів, просторову уяву, творче та логічне мислення, пам’ять, уважність та здатність до концентрації. Дитина вчиться розуміти та виконувати інструкції, працювати за схемою та здійснювати дії в певній послідовності.


Ми не можемо описати всі види творчої діяльності¸ які можна використовувати як засіб розвитку дітей дошкільного віку та зміцнення родинних стосунків в умовах війни. Але однозначно стверджуємо, що будь-які спільні творчі заняття принесуть задоволення та радість, допоможуть покращити загальний емоційний стан та настрій, відволікти від кризової ситуації та сфокусуватися на творчому процесі.


Роль батьків у творчих заняттях з дитиною


Звичайно, що роль батьків у спільному творчому процесі дуже велика. Батьки мають бути хоча б мінімально обізнані про види творчої діяльності.


І головне: для того, щоб творчий процес залишився «творчим» – дорослі мають виступати не режисерами спільної творчої діяльності, а рівноправними учасниками творчого процесу.


Умови війни ставлять певні виклики перед родинною творчою діяльністю, але за умови правильного підходу творчість може бути ефективним інструментом для зміцнення родинних зав’язків та підтримки психологічного благополуччя дітей та дорослих в кризових ситуаціях.


Творча діяльність у родинному колі є надзвичайно важливою для розвитку дітей дошкільного віку та зміцнення родинних стосунків, особливо в умовах війни. У складних умовах, коли кожен член родини зазнає психологічного стресу, спільні творчі заняття стають ефективним засобом для зниження рівня тривожності та покращення емоційного стану. Під час творчих занять діти можуть виражати свої емоції, отримувати позитивні враження та розвивати свої здібності. Водночас спільна творча діяльність допомагає зміцнити взаєморозуміння та емоційний зв’язок між батьками та дітьми. Важливо також, щоб батьки були обізнаними про різні види творчості та вміли створювати підтримуюче середовище для розвитку своїх дітей.


В умовах війни підтримка та розвиток творчих здібностей дітей набуває особливого значення, адже це не тільки сприяє їхньому особистісному зростанню, але й допомагає родині залишатися єдиною та міцною.


За матеріалами: Актуальнi питання гуманiтарних наук. Вип. 75, том 1, 2024, (Ірина Корякіна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики дошкільної освіти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка)

Залиште перший коментар