«Основи батьківства» в умовах воєнного часу

Навчальний курс «Основи батьківства» був створений нашим центром ще 20 років тому з метою допомоги чоловікам в усвідомленні власної ролі, як батька, своїх обов’язків перед сім’єю та відповідальності за побудову стосунків із дітьми.


За весь час існування курсу, його пройшла більш ніж тисяча українських чоловіків, які вже мають дітей або лише планують стати батьками. Організатори та модератори «Основ батьківства» наголошують на важливості батьківської турботи, участі в житті дітей, якісної подружньої взаємодії, а також, взагалі, здатності чоловіка аналізувати власні вчинки, як батька.


Відтак, сама, як то кажуть, місія курсу є надважливою та актуальною для українського суспільства, що традиційно звикло приділяти увагу лише питанню материнства, якби відводячи батькові другорядні ролі. «Основи батьківства», являючи собою один з найперших серйозних та впливових проектів, присвячених розвиткові батьківства на території України, покликаний звернути увагу суспільства на існуючий в ньому наразі сильний дисбаланс «мама-тато», та привернути увагу до важливості та необхідності побудови саме батьківських стосунків із дітьми.


Навчання побудоване таким чином, що чоловіки, об’єднанні у певну групу, здатні регулярно зустрічатися, спілкуватися та обмінюватися власним досвідом батьківства, своїми помилками та успіхами. Щодо модераторів таких груп, то вони головним чином ставлять своєю метою спонукати татів до практичного застосування знань та навичок, отриманих на курсі. І хоча в умовах повномасштабної війни в Україні модератори «Основ батьківства» вимушено вдалися до багатьох серйозних змін, курс продовжує своє існування, а українські чоловіки не втрачають свого інтересу до розвитку та покращення стосунків із дітьми.


Міжнародний центр батьківства

Дмитро Хіманін, майстер-тренер МЦБ, що консультує активістів, бажаючих проводити курси «Основи батьківсва» для чоловіків. Наразі навчає чоловіків онлайн. Також має досвід волонтерства в м. Черкаси.


Розкажіть будь ласка про Ваш досвід тренування майбутніх модераторів? Чи мали Ви якісь складнощі, пов’язані із проведенням навчання саме в дистанційному режимі?


Дмитро Хіманін: Чесно кажучи, не так легко зараз зібрати самих чоловіків для навчання. Вони всі записуються заздалегідь. На сьогоднішній день ми пропонуємо їм навчальні посібники безкоштовно. Кожному, хто зацікавлений у навчанні, ми, власне, висилаємо комплект для проведення групи. Зазвичай чоловіки дуже радіють, отримуючи його. Потім вони записуються на Zoom-конференцію з навчання, і там дізнаються, що будуть проводити групу.

Не всі одразу здатні повірити в те, що вони зможуть впоратись, так як на початку в багатьох присутнє таке враження, ніби працювати із людьми дуже важко та складно. Насправді ж, нічого складного в цьому не має, тому як індивідуальний навчальний посібник створений таким чином, щоб чоловіки могли навчатися самостійно. Чоловікові, що є модератором групи потрібно лише керувати самим процесом.

Я пам’ятаю, до речі, що в якомусь році, 2018 чи 2019-му, організація Міжнародний центр батьківства розробила відео-презентацію для безпосереднього навчання модераторів груп. Це дуже полегшує процес отримання знань на сьогоднішній день. Відтак, чоловіки зараз дивляться відео, записують свої питання, і, в принципі, цього достатньо для того, щоб вони почали вести свою групу.

Якщо говорити про наявні труднощі, які пов’язанні із такої формою навчання, то це, головним чином, ̶ питання часу, яке чоловіки готові чи не готові присвятити відвідуванню онлайн-конференцій. І також, звісно, важливим є те, скільки часу вони приділяють тому, щоб усьому навчитися, мотивуватися і, в результаті, набрати саму групу . Відтак, на таких відео зустрічах в нас було декілька чоловіків, що після проходження підготовки, набрали власні групи приблизно по 5 людей. Здебільшого такі групи були сформовані на заході України.

Другою складністю зараз також є той факт, що більша частина батьків дуже сильно навантажена питанням того, як забезпечити свою сім’ю, або ж безпосередньо знаходяться на передовій.


Якою є специфіка навчання чоловіків у воєнний час?


Дмитро Хіманін: Про це складно щось сказати, через те, що, вже нічого не працює так, як раніше. Ти вже не можеш просто вийти і сказати «Дорогі батьки, приходьте, будь ласка, на курс «Основи батьківства»»… Навчання має зараз вже не колективний, а більше індивідуальний характер. Тобто, ти можеш побачити якусь певну людину, яка має відповідну потребу, і запропонувати їй свою допомогу в формі особистих регулярних зустрічей. Якось так. Зараз немає такого, щоб хтось з чоловіків приходив на групу раз на тиждень, для того, щоб, по традиції нашого курсу, обговорити, як він провів цей тиждень зі своїми дітьми. Зараз, мені здається, просто фізично чоловікові важко собі це дозволити.

Міжнародний центр батьківства

Олег Рабочаускас, волонтер в м. Луцьк. В минулому проходив тренінг для модераторів курсу «Основ батьківтва». Цієї осені навчав чоловіків з числа ВПО за програмою курсу.


Що саме мотивувало Вас стати модератором групи з батьківства?


Олег Рабочаускас Через те, що відбувається останнім часом у нашому місті стало багато тимчасово переміщених осіб і, зрозуміло, серед них були й чоловіки. Я почав сумувати за курсами батьківства, за спілкуванням з іншими татами. і тому вирішив запросити їх до нової групи. Записалось 12 чоловіків, всі з яких у навчанні дійшли до самого кінця, до останнього заняття. Серед них 7 людей було місцевими, і 5 зі Східних регіонів нашої країни.

Чесно кажучи, коли я заохочую інших чоловіків до навчання та пізнання простих, але глибоких істин, я й сам якось запалююсь бажанням якнайяскравіше провести курси батьківства для них.

Якими були результати Вашої роботи з чоловіками? Чи могли б Ви навести якісь приклади того, як змінилося їхнє життя завдяки курсу?

Олег Рабочаускас: Ще перед початком цього курсу мені прийшла ідея зробити щось унікальне.  Згодом ми з чоловіками вирішили провести 8 обов’язкових зустрічей в різних місцях, на різних локаціях. Наші зустрічі проходили в церкві, в студії розвитку дітей, в музеї сучасного мистецтва Корсаків, а також не одноразово в домашніх умовах.

Сутність цієї ідеї полягала у тому, щоб показати батькам, що вони повинні проводити весь свій час не тільки на роботі, не тільки в домашніх умовах спілкуватися зі своїми дітьми та дружиною,  а й можуть відвідувати багато інших цікавих місць. Наприклад, в центрі дитячого розвитку,  розвитком як правило займаються мами, тому похід до такого місця допоміг чоловікам зрозуміти, що це й їхня задача також. Багато татів були також дуже здивовані тим,  що в нашому місті є сучасний цікавий музей, де можна так гарно провести час, де можна, використовуючи мистецтво, показувати та пояснювати дітям дуже важливі для їхнього морального та соціального розвитку речі.. 


Які особливості має робота з батьками в умовах війни? 


Олег Рабочаускас: Війна  ̶  це саме той час,  коли діти по особливому потребують батьківської опіки.  Новини та сторонні  розмови закладають у дитячі серця певні переживання. На сьогоднішній день наші діти не просто грають у «війнушки» , вони пропускають весь цей жах через свої очі та свої душі. Зараз батько просто забов’язаний навчати дітей разом переживати цей біль і страждання, які, нажаль, наразі присутні в серцях малечі.


Чи плануєте Ви продовжувати набирати групи чоловіків для навчання?


Олег Рабочаускас: Зараз ми маємо період різноманітних свят, але свята скоро закінчаться й прийде час для роботи та навчання, для пізнання чогось необхідного. Відтак, звісно ж, невдовзі ми плануємо набрати нові навчальні групи за курсом «Основи батьківства». Можливо, це буде навесні, але ми поки що не впевнені.


Взявши інтерв’ю у модераторів груп для кращого розуміння того, що саме уявляє собою навчання «Основам батьківства», зокрема, зараз, в умовах воєнного часу, ми вирішили звернутися також до кількох чоловіків, що власно й пройшли цей курс та готові поділитися своєю реакцією.

Міжнародний центр батьківства

Ігор Левчук, 38 років, має одного сина, якому наразі 16 років.


Ігор Левчук: Я став синові другом, дізнався хто його кращий друг, взнав які він має інтереси та захоплення, що полюбляє, його цілі та плани на майбутнє. Одним словом, ми стали справжніми друзями.

Дуже дякую, до речі, Олегу Рабочаускасу за цей курс батьківства. З дружиною я розлучений, але вірю, що Бог дасть мені нову сім'ю, в якій я вже підготовлений зможу знову стати батьком.

Міжнародний центр батьківства 


Вадим Саранчов, 29 роки, має двох дітей.


Вадим Саранчов: У мене багато, що змінилося завдяки курсу «Основи батьківства». В мене з’явилося більше порозуміння в сім’ї. Стало менше сварок. З дітьми ми почали знаходити спільну мову та більше гратися, тобто все змінилося в кращий бік.


До речі син Вадима додав, що йому дуже подобається те, що батько почав ходити до центру батьківства. Власне такі щирі реакції дітей і їхнє щастя від стосунків із батьком і є головною метою проекту.


Безумовно, хотілося б, щоб в майбутньому в Україні з’являлося все більше і більше подібних до «Основ батьківства» курсів та просто активістів, що дійсно були б зацікавленні в розповсюдженні ідей відповідального батьківства серед наших співвітчизників, що особливо важливо у воєнний та пост-воєнний час. Діти наразі ще більше потребують батьківської уваги та любові, відчуття підтримки та захисту, навіть якщо тато знаходиться на фронті або ж просто на відстані і здатний підтримувати зв’язок лише дистанційно.

Залиште перший коментар