Підсумки 12-річної Громадської ініціативи з впровадження офіційного Дня Батька в Україні




У прес-конференції взяли участь: Микола Кулеба - Уповноважений Президента з прав дитини; Олександр Марченко, Президент ГО «Міжнародний Центр Батьківства»; Валерій Танцюра, Начальник Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної  адміністрації); Елла Ламах, Голова правління ГО «Центр «Розвиток демократії»; Сергій Цвєтков, Виконавчий директор ГО «Міжнародний Центр Батьківства». 


Хронологія Ініціативи


  • 2001 рік - вперше питання про встановлення офіційного Дня Батька в Україні підняло громадське об’єднання жінок;
  • 2005 рік - Мінсім’ямолодьспорту надало на розгляд Кабміну 1-й проект Указу президента “Про День батька”, але проект відхилили, як “неактуальний”;
  • 2006 рік - Побачивши, що День батька на державному рівні віднесли до “не актуальних питань”, Міжнародний Центр Батьківства розпочав Громадську ініціативу з офіційного впровадження Дня Батька, яка стартувала з 10.000 підписів громадян України під відповідним зверненням до Президента;
  • 2007 рік - Президент Міжнародного Центру Батьківства Олександр Марченко під час прес-конференції в УНІАН проголосив мету Громадської ініціативи, яка полягала в офіційному відзначенні в Україні "Дня Батька".
  • 2008 рік - За результатами Всеукраїнського форуму “Важливість ролі батька в сім’ї та суспільстві”, організованого Міжнародним Центром Батьківства за підтримки Мінсім’ямолодьспорту, Міністерством був розроблений і поданий на розгляд Кабміну 2-й проект Указу президента “Про День батька” - який знову було відхилено Кабміном, як тоді пояснили, “до стабілізації ситуації, пов’язаної зі світовою фінансовою кризою”.
  • 2009 рік - Після відтермінування Кабміном рішення про святкування Дня Батька -  Міжнародний Центр Батьківства розпочав широку кампанію по неофіційному святкуванню “Всенародного Дня Батька” в Україні.
  • 2013 рік - Запровадження Дня Батька стає одним із завдань виконання Державної цільової соціальної програми підтримки сім'ї. На виконання якої Мінісоцполітики був розроблений та погоджений із центральними органами виконавчої влади 3-й проект Указу Президента України «Про День батька» - але події 2014 року завадили його підписанню.
  • 2015 рік - Пройшли Парламентські слухання за темою “Сімейна політика України — цілі та завдання”. За результатами яких, Президенту України було рекомендовано встановити в Україні День батька, який відзначати щорічно.
  • 2018 рік - на офіційний запит Міжнародного Центру Батьківства до Міських та Обласних рад, ми отримали відповідь, що в Україні, окрім громадських об’єднань, до неофіційного святкування Дня Батька вже долучились 14 міських та 13 обласних Рад.
  • у грудні того ж 2018 року - За дорученням Кабміну, Мінсоцполітики розробило новий 4-й проект Указу Президента України «Про День батька» і винесло його на громадське обговорення.
  • 8 травня 2019 року - на своєму засіданні, Уряд ухвалив рішення необхідне для запровадження святкування Дня батька в Україні, яким запропонував відзначати День батька щороку у третю неділю червня.
  • 18 ТРАВНЯ 2019 РОКУ - Президент Ураїни Петро Порошенко, в передостанній день своєї каденції, підписав Указ №274/2019, яким установив святкування Дня батька в Україні, щороку у третю неділю червня.


День батька – це щорічне свято на честь татусів, яке відзначається у переважній більшості країн світу, на державному або суспільному рівнях. Вперше День батька відзначили у Сполучених Штатах Америки 19 червня 1910 року.


В Україні святкування Дня батька підтримує статус чоловіка як тата, як важливої фігури сучасної сім’ї на рівні з матір’ю. Адже для найкращого розвитку дитина потребує батьківського тандему, в якому чоловік і жінка взаємодіють як батьківська команда, навіть за умови розлучення. Чоловік-батько і жінка-мати мають рівнозначні та взаємодоповнюючі ролі у сім’ї, суспільстві, державі. Гідність і цінність людської особистості батька та матері важливо і відзначати, і популяризувати. Усе – заради розвитку сім’ї як основи суспільства. Надання святу офіційного статусу дозволить скоординувати ініціативи держави і громадського сектору в напрямку популяризації важливості ролі тата.


Статистика свідчить про те, що саме батько є тим, хто “не дотягує” до належного виконання своєї ролі. За різними даними, від 40% до 50% всіх дітей України проживають в неповних сім’ях у складі мати-дитина. І без того тривожну ситуацію погіршує той факт, що навіть в повних сім’ях чоловіки значно поступаються жінкам у питаннях догляду за дитиною. За даними вітчизняного дослідження саме дружина є основним виконавцем обов’язків по догляду за дітьми майже у 75% повних сімей, а у решті таких сімей основним виконавцем частіше виступають бабуся або дідусь, аніж батько дитини.


Відсутність батька в житті дитини робить її більш вразливою для потрапляння в соціальні групи ризику, про це свідчать як закордонні, так і вітчизняні соціологічні опитування, які зазначають, що від 70% до 95% дорослих, які складають різні групи ризику (алкоголізм, схильність до насилля, ув’язнення за тяжкі злочини) - це люди, які або виросли без батька, або в житті яких батько був емоційно відсутнім або жорстоким.


Історія свята в Україні розпочалася з 2001 року, коли громадське об’єднання жінок вперше підняло питання про необхідність офіційного встановлення Дня батька. А у жовтні 2006 року Міжнародний Центр Батьківства розпочав Громадську ініціативу, що стартувала зі збору 10 тисяч підписів від громадян України під зверненням до Президента України з проханням встановити в Україні офіційний День Батька. Впродовж наступних 12-ти років просування цієї ініціативи, неофіційне святкування Дня батька набуло популярності в більшості областей України, і станом на 2018 рік, окрім громадських об’єднань, до відзначення свята долучилися 14 міських рад та 13 облдержадміністрацій.


Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, зауважив: «Опитування показують, що дуже незначний відсоток дітей звертається за підтримкою у складних ситуаціях саме до батька. Це означає, що чоловікам потрібно більше уваги приділяти дітям, розуміти свою роль і відповідальність у вихованні».


Коментує Елла Ламах, Голова правління ГО «Центр «Розвиток демократії»: «Ми трішки завинили перед чоловіками, які є відповідальними татусями, що не ввели День батька на державному рівні раніше, і повинні приділяти більше уваги саме вихованню чоловіків, які готуються бути татусями. Відповідальність за виховання дітей - це обов'язки на рівних для двох батьків».


Олександр Марченко, Президент ГО «Міжнародний Центр Батьківства», зазначив: «Увага батька до своїх дітей має бути постійною. Чоловікам важливо зрозуміти: діти не потребують ідеального батька, діти потребують свого батька».


Валерій Танцюра, Начальник Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації): «В цей день ми віддаємо шану чоловікові-батькові, оскільки він є основою повноцінної сім’ї і має глибокий вплив та значення для дитини протягом її життя. Головна мета свята залишається одна – подякувати татусям та скріпити стосунки між дітьми та батьками».


ПОРАДИ ВІД УЧАСНИКІВ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ


Який він, справжній батько?


  • Відповідальний за збереження життя дитини з моменту її зачаття.
  • Залучений до виховання дітей разом із дружиною.
  • Забезпечує родину матеріально, зберігаючи час для сім’ї.
  • Передає морально-духовні цінності нащадкам через особистий приклад.


«Хороший батько починається з хорошого сина, тому ми маємо з повагою ставитись і до власних батьків», - зауважує Сергій Цвєтков, Виконавчий директор ГО «Міжнародний Центр Батьківства»

Батько є важливим як для сина, так і для доньки, адже саме він є провідною фігурою для набуття здорової самооцінки (мужності для хлопчика і жіночності для дівчинки) та розвитку якостей важливих для соціалізації та академічних і професійних успіхів (емоційно-вольова сфера).


 Дружинам важливо не обмежувати чоловіка в прагненні турбуватись про дитину та підтримувати його в цьому; не знецінювати його роль, як батька, в очах дитини.


ПІДСУМКИ ГРОМАДСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ


  • Відбулося об’єднання зусиль громадських і державних органів виконавчої влади в подаланні кризи відсутності батька.
  • Вперше було проведено регіональні і національний Форуми із залученням представників освіти, громадського сектору, релігійних
  • громад.
  • Вперше в Україні батько був включений в Цільову державну програму підтримки сім’ї до 2016 року.
  • Популяризація важливості ролі батька в сім’ї та суспільстві стало частиною державної сімейної політики
  • Ініціатива стала каталізатором розвитку національного руху за відповідальне батьківство та сімейні цінності.
  • Було впроваджено культуру святкування Дня Батька в суспільне життя країни.