Мислення спрямоване на зростання

Ми дуже часто думаємо про наші здібності, як про щось вроджене, як те що нам дано або не дано від народження. Та це не зовсім так...

Десятирічні дослідження доводять, що наші успіхи та невдачі значною мірою залежать від наших типів мислення з якими ми підходимо до вирішення тих чи інших завдань. Типи мислення, це ніщо інше, як те, що ми самі собі говоримо в процесі роботи над вирішенням завдань: у чому суть, який сенс того, що ми робимо?


Існує два типи мислення, які вивчають дослідники:


  1. фіксоване мислення.
  2. Мислення зростання.


Слід зазначити, що люди не розподіляться на таких, що мають або фіксоване мислення, або мислення зростання. Іноді ми одягаємо капелюха з одним типом мислення, а іноді з іншим. Важливо, що ми можемо їх міняти.


Фіксоване мислення


Якщо ми діємо з позиції фіксованого мислення, то вважаємо, що наша діяльність підтверджує наші здібності. Ми хочемо довести, що ми розумні, спроможні, креативні й талановиті. Такі думки можуть бути свідомими або не свідомими. Ми хочемо мати все необхідне, щоб продемонструвати свої здібності іншим, тим самим ще раз довести, що ми розумні, здібні й талановиті. Коли ми діємо подібним чином, то зосереджуємось на тому, що порівнюємо себе з іншими, бо зрештою, що означає бути розумним чи талановитим, що ми розумніші за інших, більш талановиті ніж вони? Ми постійно відстежуємо наскільки добре ми діємо у порівнянні з іншими.

На жаль з цим типом мислення є одна проблема, ми стаємо дуже вразливими, коли щось іде не так. Щойно трапляється невдача, ми отримуємо негативний зворотний зв’язок і усе стає важче ніж ми думали. Щойно це стається ми починаємо сумніватись у своїх здібностях: можливо ми не настільки талановиті, не настілки розумні та здібні, як думали раніше? Ми починаємо хвилюватися, а хвилювання впливає на мозок і він створює так зване “пророцтво”, що збувається саме по собі. Тієї хвилини, коли я починаю хвилюватися про свою роботу, це хвилювання підриває мою ефективність. Коли це трапляється кілька разів, ми почуваємося безпорадними, вважаємо що у нас не вийде: “математика це не моє”, “комп’ютери це не моє”, “я не вмію працювати з людьми”... Ми відкидаємо цілі сфери де могли б мати успіх й бути затребуваними, просто через те, що вирішили, що у нас не виходить.

Ось у чому проблема фіксованого мислення: цей тип мислення створює відчуття невдачі й провалу, коли виникають труднощі.


Мислення зростання


Мислення зростання зовсім інакше. Воно не має жодного стосунку до демонстрації ваших здібностей. Його суть у тому, що чим би ви не займалися, ви вважаєте це процесом удосконалення своїх здібностей. Це не про розум, а про те, щоб ставати розумнішим. Коли ми так мислимо, ми намагаємося розвинути наші здібності, а не демонструвати їх. Тому природно, що ми набагато менше концентруємося на тому, який ми маємо вигляд у порівнянні з іншими людьми, а більше на тому, який ми маємо вигляд сьогодні у порівнянні з собою в минулому: “чи стаю я кращим?”, “чи зростаю?”, чи розвиваюся?”... Через призму такого мислення, чим би ми не займалися в особистому чи професійному житті, ми маємо можливість стати кращими. З нами можуть траплятися дивовижні речі!

Мислення зростання, це науково обґрунтована ідея, доведена десятиліттями досліджень й тисячами експериментів. Вони свідчать про цілу низку неймовірних переваг такого типу мислення. Люди з таким підходом:


  • зацікавлені та залучені, вони працюють із більшим задоволенням та з більшою віддачею;
  • схильні йти на розумний ризик, кидати собі виклик, ставити амбітні цілі, робити те, що може здаватися не зручним, але необхідним задля зростання і розвитку;
  • глибше мислять, частіше бачать зв’язки й закономірності;
  • креативніші та винахідливіші у вирішенні проблем;
  • тверді, наполегливі та стійкі перед обличчям проблем;


Ось чому мислення спрямоване на зростання найпотужніший провісник ефективності, що було доведено за майже 60-т років вивчення мотивації. Наша здатність змінювати своє мислення, можливість впливати на мислення інших, є необхідною умовою для розкриття нашого потенціалу.


Останні дослідження


Нещодавні дослідження виявили, що мислення впливає на рівні мозкової активності. Вчені з Колумбійського університету провели дослідження людей, що від природи мали мислення розвитку або фіксоване мислення. Вони давали їм складні завдання і щоразу, коли люди робили помилку, їм надавали можливість одразу дізнатись правильну відповідь. Виявилось, що відповідно до стилю мислення у людей спостерігалась різна активність мозку.


Коли люди з фіксованим мисленням помилялися, спостерігалась активність у тих частинах мозку, які пов’язані з сильними негативними емоціями та майже зовсім не було активності у частинах мозку, які пов’язані з довготривалим навчанням. Ми часто кажемо, що постійно помилятися та навчатися, це нормальна практика, чи не так? Вчитися на власних помилках, зростати відштовхуючись від викликів. Але маючи фіксоване мислення, це неможливо! Ваш мозок настільки переповнений негативними емоціями, що вимикається його здатність для навчання.


Але у людей із мисленням зростання спостерігався інший підхід: набагато менше діяльності пов’язаної з негативними емоціями та набагато більше пов’язаної з довготривалим навчанням. Мислення зростання допомагає навчатися на своїх помилках! Такі люди максимально обертають проблеми, які їм доводиться вирішувати, на свою користь.


Як змінити своє мислення?


Існує три стратегії, як можна здійснити перехід від фіксованого мислення до мислення зростання:


  1. помічайте та змінюйте;
  2. слідкуйте за словами, які вживаєте;
  3. фокусуйтесь на прогресі.


Мислення зростання стосується не тільки вашої віри в те що ви можете стати краще, не вірно зводити все саме до цього. Для дітей таке розуміння природне, але не для дорослих.


Помічайте та змінюйте


Ключ до зміни мислення полягає в тому, щоб помічати, коли ми діємо з позиції фіксованого мислення, чого на жаль більшість з нас не помічає. Ми постійно намагаємося щось комусь довести і навіть не усвідомлюємо, що одержимі цим. Почніть помічати: якщо ми хвилюємося, переживаємо сильне почуття розчарування та пригніченості й можливо навіть безпорадності, ви імовірно дієте з точки зору фіксованого мислення. Ви зосереджені на тому, щоб довести та підтвердити свою цінність, а не на тому, щоб побачити можливості.


Звертайте увагу на внутрішній діалог


Також звертайте увагу на думки, що крутяться у вас в голові: “я не вмію цього робити...”, “навіщо це мені...”, “не розумію чому вони очікують, що я це вивчу...”, “я не думаю, що я зможу...”, “це просто не для мене...”. Щоразу, коли люди просять зробити щось нове і ваша перша реакція: “я не хочу цього робити...”, “я не хочу змінюватися...”. Ви турбуєтеся про те чи матимете добрий вигляд намагаючись робити те “нове” чого вам належить навчитися. Щоразу, коли ви маєте таку розмову із самим собою, це ознака того, що ви перебуваєте у стані фіксованого мислення.


Змінюйте свій внутрішній діалог


Для того, щоб себе переорієнтувати потрібно до розмов з собою додати слово “ПОКИ”: “я не вмію цього робити ПОКИ...”. Зверніться до себе наприклад з такими словами: “Справа не в тому що в тебе щось вийде чи не вийде, справа в тому, щоб ставати кращим”. Коли розмовляєте з собою обирайте слова. Використовуйте мову, що притаманна вам та вашому внутрішньому голосу. Коли ви почнете говорити з собою таким чином, відчуєте як ви позбулись тонн тривоги та напруги, просто нагадуючи собі, що важливо не те, щоб щось гарно вийшло, а важливо просто ставати кращим.


Переорієнтуйтесь на майбутнє


Наступне, що слід зробити, це переорієнтуватись на майбутнє. Що я буду робити далі? Саме це нам потрібно для стійкості та наполегливості. Таким чином ми не потрапимо у пастку роздумів, що “щось пішло не так”. Ми одразу починаємо дивитись на майбутнє і думати, що можна зробити по іншому: яку стратегію змінити, де докласти більших зусиль, чи потрібно просити про допомогу, чи потрібна мені чиясь підказка? Ми одразу переорієнтовуємося.

Треба змінити своє мислення та переорієнтувати себе на мислення зростання. Бо воно у вас точно є! Вам потрібно взяти мислення зростання і застосувати його до всього чим ви займаєтеся. Якщо будете практикувати цей підхід постійно, він стане вашою звичкою. Саме так мозок перетворює речі з відносно свідомих і навмисних на повністю автоматичні. Чим більше ми щось повторюємо, тим швидше доводимо його до автоматизму.

Слідкуйте за словами

Почніть звертати увагу на слова, які використовуєте, коли ставите собі цілі, коли думаєте про те, чого хочете досягти. Намагайтеся обирати слова, що стимулюють мислення зростання та дають йому поштовх. Стимулювати те чи інше з типів мислення можна вживаючи певних слів.


Слова, що стимулюють мислення розвитку


Слова, які стимулюють мислення зростання: ставати, просуватись, зростати, прогресувати, вдосконалювати, розвивати. Такі слова сигналізують вашому мозку про відповідне мислення.

Якщо ви замислитесь, як ви розповідаєте про свої цілі собі та іншим, це матиме такий вигляд:


Фіксоване мислення 

Мислення зростання 
Я хочу мати здорові звички -
Я хочу бути добрим батьком -

- Я хочу розвивати здорові звички
- Я хочу стати добрим батьком


Цілі описані в рамках парадигми “вдалося — не вдалося” налаштовують нас на фіксоване мислення. Вам або вдається, або ні. У вас або є, або ні. Так думати про цілі неправильно. Натомість, потрібно думати у парадигмі становлення й розвитку.

Дослідження підтверджують той факт, що люди, які діють з погляду мислення зростання ставлять собі більш складні цілі, а не навпаки, як може здатися на перший погляд. Батьківство, - це шлях. Здорові звички, - це шлях. Використовуючи правильні слова ми не тільки точніше описуємо цей процес, ми також щоразу нагадуємо собі, що мислення зростання, це шлях, шлях становлення та розвитку. І це головне. І якщо ми, як батьки, використовуємо одні й ті ж самі слова, ми також несвідомо підсилюємо один й той самий меседж.


Фокусуйтесь на прогресі


Зазвичай люди думають про те, а що відбувається зараз? На якому етапі я зараз? Що з нашими цілями, як сім’ї? Що відбувається у нас зараз? Ми стурбовані тим, що відбувається ЗАРАЗ! Такі питання невідворотно запускають механізм фіксованого мислення. Тому що ви зосереджені на тому, що відбувається в даний момент і втрачаєте з поля зору увесь маршрут. Ви постійно думаєте, яким чином ви йдете до своїх цілей або ж розмовляєте про досягнення інших.


"Правило трьох" для фокусування на розвитку


  1. Спочатку зазначте де ви були.
  2. Потім, де ви перебуваєте зараз.
  3. А потім, де ви хочете опинитися в майбутньому.

Якщо, наприклад, ви ставите собі за мету бути уважнішим до своїх дітей, тоді вам варто мислити у такому напрямку: “На якому рівні була моя уважність минулого року? На якому рівні моя уважність зараз? До якого рівня уважності я хочу прийти через рік?” Це справді важливо, оскільки робите ви це не заради самого успіху, який є важливим, але що більш вагоме, орієнтуєте себе на майбутнє і наскільки ви хочете просунутися уперед.


Використовуйте цей підхід коли розмовляєте з дітьми. Потрібно не просто відзначати: ось такі у тебе успіхи у даній справі. Натомість, це має бути щось на кшталт: давай поговоримо про твої результати минулого місяця (будь який інший часовий проміжок)), давай подивимося, що маємо зараз, давай поговоримо про майбутнє. Коли ви обговорюєте справи таким чином, це серйозно стимулює мислення зростання.



Дивіться також: План зближення з дружиною та дітьми



Що ми можемо зробити, як батьки


Дивовижний аспект мислення зростання полягає в тому, що воно дуже заразливе. Усі хочуть його мати, чи не так? Саме так ми хотіли б прожити більшу частину свого життя, сприймаючи всі свої хвилювання, як можливість стати кращими, розвиватися, вчитися новому та зростати! Це так людяно й прекрасно, але на жаль ми відчуваємо стільки тиску і звісно не без наслідків. Нас оцінюють, у нас далеко не все виходить. І ми настільки зосереджуємось на своїх невдачах, що можемо не звернути увагу на потенціал зростання, який маємо практично кожну мить нашого життя. Ви можете робити це для себе, а можете стати людиною, яка заохочує інших розвивати мислення зростання.


Три практичні поради


Поговоримо про три речі, які ви можете робити, як батько для своїх дітей, щоб підтримувати в них мислення зростання. Дітям важлива ваша підтримка. Шлях до мислення зростання може бути надзвичайно вразливим, часто діти втрачають перспективу. Чим сильнішими стають виклики виховання та турботи про сім’ю, тим більша імовірність того, що батьки втратять мислення зростання через відповідальність, що тяжіє над ними і прикуту до них увагу з боку оточуючих. Вони втрачають здатність бачити можливості для розвитку й зростання в тому чим займаються щодня. Але іронія в тому, що мислення зростання просто необхідне батькам. І батьківство це постійне навчання, воно потребує безперервного навчання. Вам потрібне мислення зростання, але також ви можете підтримувати дітей на цьому шляху.

Для цього існує три стратегії.


1) Привертайте увагу до своїх помилок


Це останнє чим хочуть займатися батьки. Ніхто з нас цього робити не хоче. Це ніби говорити: “я напартачив, ідіть сюди і подивіться!” Зазвичай ми хочемо приховати це, заховати під килим і сподіватися, що ніхто, ніколи про це не дізнається. Та необхідно діяти навпаки. Коли ви робите помилку, особливо як батько, розкажіть про це всім. Коли ви спілкуєтеся в такий спосіб зі своєю сім’єю, навколо вас відбуваються дивовижні речі. Ви даєте їм дозвіл також робити помилки у процесі навчання, тому що без помилок неможливо чогось навчитися. Неможливо стати великим без помилок. Це природний та необхідний процес. І дітям треба дозволити не почуватися винними, коли вони помиляються. Ви, як батько, знаходитесь в унікальному становищі, щоб дати дітям це почуття. Можна говорити дітям, що помилятися це нормально, але розкажіть їм про свої помилки, тоді вам повірять.


2) Розповідайте про труднощі, які ви подолали


Поділіться історіями про труднощі, які вам довелося подолати. Розкажіть, що у вас не виходило і як ви досягли успіху. Це дуже надихає, допомагає дітям почуватися так ніби у них теж є мислення зростання.


3) Помічайте покращення


Заохочуйте дітей, які розвиваються, а не намагаються бути ідеальними. Помічайте покращення, це дуже важливо! Ми витрачаємо так багато часу, щоб дати зрозуміти “відмінникам” наскільки вони чудові, але правда в тому, що дитина у якої нічого не виходило і вона змогла стати “середнячком” заслуговує на більшу похвалу, тому що досягти такого прогресу набагато важче. Набагато важче перейти з поганого рівня на середній ніж з хорошого на відмінний. Зауважуйте прогрес, коли ви його бачите. Говоріть дітям, що ви це цінуєте. Вони вам повірять і удосконалюватимуться, бо знатимуть, що їх цінують.


Підсумок


На противагу фіксованому мисленню практикуйте мислення зростання. Якщо ви користуватиметеся стратегіями для розвитку та зміцнення свого мислення зростання, а також мислення зростання ваших дітей, про які йдеться в цій публікації, це буде найпотужніше, що ви можете зробити, щоб дати поштовх собі та дітям, аби бути більш ефективними та впливовими. І найголовніше, повністю реалізованими!


Скористайтесь тестом для визначення свого типу мислення. Завантажити тест можна тут


Автор: Д-р Гайді Ґрант, https://www.heidigrantphd.com/

Залиште перший коментар