Як залишитися батьком на війні?

Віталій Шабунін, громадський діяч відомий своєю боротьбою з корупцією, добровільно мобілізувався до лав ЗСУ на початку широкомасштабного вторгнення московських військ в Україну. Нещодавно він зізнався, що через службу в армії майже втратив зв’язок зі своїми дітьми, але декілька простих речей, які він почав практикувати, допомогли йому виправити ситуацію на краще.


В дописі у Facebook, Віталій поділився своїм досвідом батька-військового, що вже довгий час спілкується з малечею лише дистанційно через мобільний відеозв’язок.


Батьки в армії, ви теж втратили близькість з дітьми на відстані? Я втратив.

Втратив, ще коли діти були на іншому континенті. Після їх повернення ми тільки почали відбудовувати стосунки, і я остаточно поїхав на Схід.

Залишилося лише спілкування в екрані. Чесно кажучи, виходило не дуже. Восьмирічній дівчинці та пʼятирічному хлопчику важко втримувати увагу на зеленому квадратику тата.
Час йшов і дзвінки ставали все гіршими. Як би я не намагався розпитати щось про їх життя, інтерес дітей до розмови падав все швидше. В якийсь момент, я був у відчаї, про що нарешті зізнався дружині.

Olena Shabunina пробіглася по спеціалізованих сайтах для військових США і запропонувала дуже прості речі, які докорінно змінили мої відео-коли з дітьми.

Спочатку погана новина. Важливо, щоб діти розуміли дату нашого повернення. Щоб могли вести відлік, розуміючи, що цей треш точно закінчиться. Треба лише от стільки конкретно перетерпіти.

Це розуміння НЕ збудує нової єдності, проте дозволить зберегти створену раніше.

На жаль, ми в українському війську не знаємо, коли остаточно повернемося. Значить мусимо ще більше зусиль вкладати в якщо не будівництво, то хоча б підтримання єдності з дітьми.

Тепер поради, які можемо втілювати.

Дітям важливо знати, що тато/мама повернеться в принципі. Треба казати їм це, що ми дуже чекаємо на зустріч. Витягати в спільне планування побачень чи спортивних розваг. Розпитувати, а куди б вона хотіла піти разом.

Не просто говорити, а робити з дітьми інтерактив. Наприклад «рум тур» - коли ми показуємо, як і де ми живемо. Дітям важливо розуміти, що з нами відбувається. Зробити разом обід - показати нашу їжу, а вони нам свою.

Одним словом, втягувати дітей у наше армійське життя. Принаймні ту його частину, яку їм можна бачити.

А ще в мене круто зайшло з тваринками ????. Див. фото з котякою в першому коменті. Діти пищали від захвату, що з татом служить кошеня-розвідник. І це я ще їм алабая нашого здоровезного не показав.

Ще нормально заходять короткі відео чи фото-повідомлення з, наприклад, різними жуками. Їх у нас всіх точно вистачає. 3 хв. відео з жуком-оленем і ваше пацанятко розділить з вами своє захоплення, що натягне між вами ще одну ниточку звʼязку.

Ну, і звичайно подарунки. Американці називають це - care package. Можемо подарувати м’яку іграшку, яку діти обійматимуть. Будь-які речі, що показуватимуть, що тато/мама хоч зараз і служать, проте ми турбуємося і дбаємо про них.

Сподіваюся, що ці поради допоможуть вам так, як допомогли мені.

 

Читайте також: План зближення з дружиною та дітьми


Підписники Віталія жваво відреагували на його допис й деякі поділились власним досвідом, яким чином вони зберігають зв’язок зі своїми дітьми на відстані.


Юрій К.
Моїм дуже зайшло грати разом в якісь мультіплеер ігри разом в команді в трьох - типу БраулСтарс коли менші, Раст коли хлопці старші)) й при тому паралельно мати ще канал зв'язку по відео щоб паралельно спілкуватися що й як робити в грі командно.

Тімбілдінг! Самі ще просили з ними разом пограти.

Звісно з умовного нуля, таке не просто організувати. Але зближує дуже) майже як у футбол разом)

Юрій С.
Дуже доречні поради! Я так і робив, щоденно надсилав у Снапчат наш побут та усяку живність: кошенят, лисиць, телят, жуків і тд.

Олеся Т.
Після того,як тато показав нам свою собачку, дитина авторитетно заявила,що їде з нею знайомитися ???? але поради дієві, ми так і робимо)

Олексій Ч.
Ми ще періодично граємо з малими в шахи онлайн

Ольга С.
Богдан з Лєрою записували короткі голосові. Вони досі у нас. Там, де він говорить: не сумуй, скоро зустрінемося ????????????

Ольга І.
А в нас спільний сімейний чат, де ми ділимось якимись шматочками наших днів між собою…і ми разом пакуємо подаруночки татові також

Олена П.
Один мій знайомий років 8 знімає для тата відео про повсякденне життя як блогер. Він вже взяв інтерв'ю майже у всіх знайомих. Інший хлопчик від тата отримує завдання-загадки. А ще є знайомий, який кожного дня вимагав у вчительки додаткові завдання з математики, щоб телефонувати тату на фронт (тато вчений) і обговорювати домашку. За перші місяці війни малий вивчив математику так, що став переможцем міжнародної олімпіади. Дякую Вам.

Микола Б.
Нам, крім шахів, заходив geoguessr.

Ольга Н.
Нам круто зайшов комікс "Мій тато повернувся з війни". Син сказав, що тепер впевнений - тато повернеться.

Оксана Г.
Я з дитиною зараз все ще закордоном. Взяли традицію - тато читає казку на ніч. Зараз казки про їжачка Буля (для семирічної дитини) дуже цікаві.


Джерело: https://www.facebook.com/vitaliy.shabunin

Залиште перший коментар