5 порад для взаємодії тата й мами у вихованні дітей

Опитування показують що чоловіки й жінки тяжіють до різних обов’язків у догляді за дітьми. Це може бути позитивним фактором, якщо кожен з подружжя доповнює один одного. Але іноді трапляється так, що між батьками виникають непорозуміння й напруження через розбіжності в уявленнях про те, як виховати щасливу особистість і зробити життя дитини благополучним.


Уподобання чоловіків та жінок у розподілі обов'язків з догляду за дітьми


Мами більш схильні до виконання обов’язків пов’язаних з налагодженням побуту родини та здоров’ям дітей, як от: приготування сніданку, обіду, вечері; підготовка дітей до школи; покупка їжі та одягу; прання і прибирання; медична профілактика захворювань дитини; догляд за хворими дітьми; закупівля подарунків та іграшок; організація свят.


Тати, у свою чергу, більше зосередженні на ігровій взаємодії з дітьми та їхній освіті, як от: лагодження іграшок; придумування нових ігор; навчання катанню на велосипеді; навчання плаванню; гра в конструктор; читання казок; допомога з домашнім завданням.

Звісно, в різних родинах обов’язки можуть розподілятись по різному, але загальна тенденція зберігається саме такою.


Поради фахівців щодо взаємодії батька й матері у вихованні дітей


Фахівці Інституту Ньюфелда, заснованого Гордоном Ньюфелдом, що має понад 50 років досвіду клінічного психолога роботи з дітьми, молоддю та тих, хто є відповідальними за них, дають кілька порад для подружжя щодо того, як варто взаємодіяти одне з одним, щоб зберігати мир у взаєминах й досягати найкращого у вихованні дітей.


Порада перша: Відрізняйтесь один від одного


Дитина потребує різних точок зору перспектив у поглядах на життя. Батьку й матері не треба бути однаковими, навпаки, маючи перед собою різні приклади, дитина вибере той тип, який їй більше до снаги у наслідуванні своїх батьків. Поруч з тим, конче необхідно, аби принаймні один з батьків був відкритий щодо своїх почуттів та сприйманні переживань дитини, аби їй було до кого звернутись з внутрішніми хвилюваннями та розповісти про свої проблеми. У протилежному випадку, якщо дитина зіткнеться з нерозумінням й нечутливістю обох батьків, це з великою вірогідністю викличе у неї душевні страждання й призведе до охолодження та недовіри у стосунках з батьками.

Порада друга: Не сваріться перед дитиною


Щоб уникнути сварок при дитині, батькам потрібно приділяти час на одинці один з одним для обговорення актуальних питань виховання, особливо щодо яких є неузгодженість або різність у поглядах. Якщо у когось з батьків відбувається конфлікт з дитиною, не варто відкрито ставати на сторону дитини, щоб не виходило, що хтось один з батьків «добрий», а інший «поганий». Краще пояснити дитині, чому тато або мама зараз поводять себе саме так, в той самий час не знецінюючи почуття самої дитини, а ситуацію оговорити один з одним тет-а-тет й подумати, як уникати подібних випадків в майбутньому.


Порада третя: Допомагайте один одному досягати порозуміння з дитиною


Немає родин без сварок, тим більше коли у вас є діти. Якщо у когось з батьків виникло непорозуміння з дитиною, інший має допомогти партнерові подолати наслідки сварки й примиритися з дитиною. Це дуже важливо з огляду на те, що діти сприймають сварку з татом або мамою, як свідчення того, що він/вона їх більше не люблять. Важливо дитину переконати у зворотному. Пояснити, що не зважаючи на конфлікт, тато/мама не припинили і не стали менше любити її. Навпаки, конфлікт стався саме через те, що батько/мати турбуються про найкраще для неї.


Порада четверта: Збагачуйте один одного практичними лайфхаками з виховання дітей


В нашу інформаційну добу немає браку в порадах та методиках з виховання дітей. На книжкових полицях безліч книжок для батьків, а в Інтернеті незліченна кількість публікацій на тему виховання. Але вся ця теорія має бути перевірена на практиці в конкретних умовах життя вашої сім’ї та особливостях характеру ваших дітей. Тому суперечки щодо прочитаного там чи там не мають відволікти нас від головного питання — як це спрацювало в нашій конкретній ситуації? Кращою допомогою одне одному буде ваш власний приклад та відкриття щодо того, як те чи інше за певних обставин впливає на ваших дітей, допомагає, або ні у взаємодії з ними.


Порада п’ята: Відмовтесь від контролю над стосунками вашого партнера з дитиною


Комусь з нас може здаватися, й навіть не безпідставно, що ми краще за свого чоловіка або дружину розуміємо, як слід поводитись з дітьми, про що з ними розмовляти і як виховувати. Та це не відміняє того факту, що дитині потрібен особистий простір взаємин, як з мамою так і з татом. У кожного з батьків можуть бути власні секрети з дитиною, як і власні погляди на різні ситуації. Не слід зводити стосунки з партнером до підзвітності, випитування й контролю. Навіть якщо хтось з вас припускається помилок, слід поважати один одного. Ваш партнер вже доросла особистість, він/вона спроможний виправляти помилки без того, щоб відчувати себе «поганим школярем», що знову не впорався із завданням. Підтримуйте один одного, а не примушуйте приставати лише на свою точку зору. Відмовтесь від контролю й ви побачите, що і без вашої участі тато/мама дають собі раду у стосунках з дитиною.


Що почитати татові


У 2023 році побачила світ книжка для батька під назвою «БУБАЯК». В ній пропонується багато практичних порад для тата, який прагне ставати кращим для своїх дітей. В тому числі в цій книжці присвячено окремий розділ взаємодії батька й матері у вихованні дітей.


Залиште перший коментар