Три важливі аспекти для батька

Сучасні чоловіки прагнуть балансувати між фінансовим забезпеченням, емоційною підтримкою та вагомою присутністю в житті своїх дітей, намагаючись свідомо й відповідально виконувати батьківські обов’язки. Якщо ви теж прагнете стати таким татусем, проаналізуйте себе в трьох аспектах, яким присвячена ця публікація.


Бережіть дитячу невинність


Дитяча щирість та невинність, це скарб, який необхідно пильнувати. Особливо в сучасному інформаційному суспільстві, яке буквально бомбардує наших дітей різного плану шкідливою й навіть небезпечною інформацією. Наївно намагатись повністю перекрити доступ до потенційно небезпечного джерела інформації. Але наше завдання полягає в тому, щоб переконатися, що поступова втрата невинності відбувається в темпі, який відповідає їхньому етапу дорослішання та рівню зрілості, аби зберегти чистоту їхніх сердець і характеру.


Стань обізнаним


Що дивляться та слухають наші діти? Як це впливає на їхнє психічне здоров’я? Ким та чим вони цікавляться в мережі Інтернет? Ніколи не пізно поставити ці питання та докласти зусиль, щоб отримати на них відповіді.


Стань цікавим співрозмовником


Вправляйтесь в тому, щоб ставити своїм дітям не скучні запитання та щиро прагнути не лише вислухати, а й зрозуміти свою дитину. Такі розмови зміцняють довіру між батьком й дитиною, без якої годі й сподіватись на відкритість щодо ідей, думок та почуттів, з якими вона живе.


Стань на сторожі правил


Батько має стати гарантом безпеки та справедливості в родині. Діти потребують передбачуваності та боляче реагують на несправедливість. У сім’ї та дитини має бути сталий режим та чітко проговорені обов’язки та правила щодо поведінки в родині та за її межами. Головне в правилах — не переборщити. Так само їх треба час від часу коригувати у відповідності з віком дитини та умовами життя родини.


Бережіть дитячу ідентичність


Дитина усвідомлює себе на тлі своєї сім’ї. Але, порівнюючи себе з іншими, діти часто починають соромитися самих себе й втрачають впевненість. Нові друзі, нові інтернет-тренди, все це впливає на дітей, на те якими вони бажають себе показати перед іншими, або якими інші бажають їх бачити. Тому дуже важливо, аби наше батьківське прийняття та неупереджене ставлення до дитини залишалось незмінним в тому, щоб стверджувати її у власній цінності та спроможності.


Не соромте дітей


Діти мають отримувати від батька завірення в тому, що вони гідні любові, та мати сильне почуття безумовної приналежності. Розвивайте з ними стосунки довіри, поваги, доброти та прихильності. Переконуйте їх в тому, що їх цінують за те, ким вони є, а не тільки за те, що вони роблять.


Введіть дитину в родовід


Відповідь на питання «хто я є?» великою мірою полягає в тому, щоб знати звідки я прийшов. Переконайтеся, що ваші діти знають історію родоводу сім’ї по лінії не лише матері, але й батька – злети та падіння, виклики та прориви ваші, свого діда та прадіда. Ваша історія – це джерело сили. Ділячись власними недоліками та помилками, а також тим, як ви вистояли та здолали їх, ви тим самим додаєте їм впевненості та розвиваєте їхню стійкість.


Сформулюйте свої принципи


Діти мають знати те, як ви називаєте принципи, якими керуєтесь в повсякденному житті. Саме це відкриває для них світ цінностей свого батька, що стануть підвалиною для розбудови дитиною власної ідентичності. Саме через ці принципи дитина сприйматиме світ в якому живе та себе в ньому.


Давайте дитині вірний напрямок


Найкраще, що ви можете зробити для формування цілісності й шляхетності характеру дитини — допомогти їй знаходити значущість через служіння іншим. Навчіть дитину цінності служіння. Це навчить її повазі до себе та інших краще за тисячі слів та нотацій проти егоїзму, споживацтва та зосередженості лишень на власних потребах і бажаннях. Покажіть на власному прикладі, що найшляхетніша мета полягає в служінні іншим та найбільше задоволення в житті людина отримує в тому, щоб зробити свій внесок у добробут спільноти.


Домашні обов’язки


Поясніть, що домашні обов’язки є ціннім внеском в добробут всієї родини й кожен робить свій внесок в міру свого віку та спроможностей. Відмічайте цінність внеску кожного та допомагайте дітям відчувати себе включеними в такий спосіб у спільне життя родини.


Служіння родиною


Знайдіть спосіб пристати всією родиною до служіння громаді в якій живе ваша сім’я: на рівні району, церкви чи міста. Це чудовий спосіб познайомити дітей з людьми, чий життєвий досвід відрізняється від їх власного й допомогти їм розвивати співчуття до інших.


Щедрість


Станьте щедрим до власних дітей, підтримуючи їхні захоплення та витрачаючи час на участь в їхніх проєктах. Власним прикладом заохочуйте їх до щедрості у фінансах та зусиллях для допомоги іншим.


Усвідомлювати, що ти допоміг дітям підготуватись до життя та виконав обов’язок щодо найважливішої місії свого життя — бути батьком, чи це не найкраща нагорода для чоловіка?


За матеріалами: fathers.com

Залиште перший коментар