Профілактика ерозії батьківства

Як татові підтримувати свою мотивацію та відданість в батьківстві? Згідно з дослідженням проведеним Національним центром батьківства (США), ознакою доброго батька є його висока відданість. І якщо ви продовжуєте це читати, то, швидше за все, це свідчить про вас, як про відданого батька. Але залишається одна проблема…


Рівень нашої відданості з часом падає


За словами Кріса Дорріса, тренера з психологічної стійкості та мотивації, «природа зобов’язань полягає в тому, що вони зникають». За його словами, наша відданість чомусь має «термін придатності»:


вона швидкоплинна. Вона дуже швидко зникає... Люди роблять помилку, коли думають, що якщо я вчинив щось цілеспрямовано один раз, то я готовий продовжувати в тому ж дусі й надалі. Але воно так не працює.


Хоча це не новина, багато з нас припускаються цієї «помилки мислення». Просто поцікавтесь у будь-кого щодо складання новорічних обіцянок, вирішення проблем в шлюбі, утримання мотивації до роботи або... рішення бути відданим батьком. У цих та багатьох інших областях ми часто починаємо «за здоров’я». Нас переповнює рішучість робити все можливе щодня: правильно харчуватись, займатись спортом, бути уважним до дружини, ефективно працювати тощо.


Пригадуєте свої рішучість та піднесення, коли вперше взяли на руки свою дитину? Ви, мабуть, відчули в цей момент благоговійний трепет та відповідальність за те, щоб любити й турбуватись про свого сина чи дочку все своє життя.


Та ви знаєте, що відбувається. Час минає, життя тече, ваш власний егоїзм і недоліки вдаються взнаки, й іноді все, що ви можете зробити, це просто йти по накатаній колії. «Докладати всіх зусиль» в батьківстві або в інших сферах, видається давно втраченою мрією.


Отже, як ми можемо боротися з ерозією нашого батьківства?


Ймовірно, для кожного татуся це буде трохи по-різному, але ось три важливі кроки, з яких варто почати:

    

По-перше, визнайте правду про зобов’язання.


Майже неможливо залишатися мотивованим протягом тривалого періоду часу стосовно будь-чого. Тому, коли ви відчуваєте, що рівень вашої відданості падає, пам’ятайте, що 1) це трапляється з усіма, і 2) це не означає, що взяти це зобов’язання було помилкою. Людям притаманно — відкладати, забувати, лінуватися й думати спочатку про себе.


Тож не дивуйтеся, що таке трапляється й з вами, як батьком, майте це на увазі. Ви в курсі, що не завжди весело приділяти належну увагу своїм дітям. Неприємно відкладати свої хобі або важливі справи, щоб допомогти дитині впоратись з її справами. Несправедливо, якщо цього тижня ви знову зможете побачити свою дитину лише через Zoom. З багатьма такими проблемами буде легше впоратися, якщо ви почнете розглядати їх як частину більшої батьківської ролі, яку ви зобов’язалися виконувати. Можливо, ви навіть навчитеся передбачати виклики часів низької мотивації у вашому батьківстві, щоб ви могли... 

    

Регулярно оновлювати зобов’язання.


Ще від Кріса Дорріса:


Отже, суть [ерозії зобов’язань] проста. Нам потрібно знову взяти на себе зобов’язання, знову і знову і знову, і так щодня, наче вперше.


Нам усім потрібно вбудовувати в своє життя майже постійні нагадування та повторні зобов’язання. Багато людей мають ранкові ритуали, які допомагають їм не відставати від головних пріоритетів щодня, які можуть включати читання, фізичні вправи, молитву чи іншу позитивну діяльність. Є також важливі події, які відбуваються щотижня, такі як збори робочого персоналу, церковні служби, групи підтримки тощо. Якщо ці нагадування працюють належним чином, вони допомагають нам зміцнитись у взятих на себе зобов’язаннях й відновити початкову мотивацію.


Що нагадує вам, що ваші діти важливі й варті всіх тих зусиль і жертв? Для кожного з нас це може виглядати по-іншому. Це можуть бути доволі прості речі: розміщення фотографій ваших дітей на видних місцях, встановлення нагадувань по телефону або регулярне читання творчих матеріалів про батьківство чи слідкування за нашими каналами та сторінками. Або просто затримайтесь ввечері в кімнаті своїх дітей, щоб подивитися, як вони сплять (навіть онлайн). Або започаткуйте щоденну звичку перелічувати три причини, чому ви вдячні за кожного зі своїх дітей. Ви, напевно, краще знаєте, що допоможе підживити саме вашу батьківську мотивацію. Лише переконайтеся, що практикуєте це регулярно і часто.


Зустрічайтесь з іншими татусями.


Це може бути найкращим способом оновлення зобов’язань батька, тому він заслуговує окремої згадки. Знайдіть інших чоловіків, однодумців які готові об’єднатися, щоб ви могли допомагати один одному залишатися вмотивованими як батьки. Як і всі татусі, ви потребуєте постійного заохочення. Коли ви втрачаєте курс, вам потрібен хтось, хто це помітить, заохотить вас і допоможе скоригувати напрямок руху. Спостерігаючи за тим, що є джерелом підтримки для інших чоловіків, ви також зможете брати на себе більшу відповідальність за оновлення відданості своїм дітям.


Глибока відданість є найважливішою якістю доброго батька, а регулярні зустрічі з іншими татами є одним із найкращих способів залишатися таким. Вони йдуть пліч-о-пліч.


Джерело: fathers.com

Залиште перший коментар